Koje se novčanice najviše falsifikuju i kako ih prepoznati

Koje se novčanice najviše falsifikuju i kako ih prepoznati

U Srbiji su u toku prošle godine, u postupku ekspertize novca primljenog pod sumnjom da je falsifikovan, otkrivene 2.794 falsifikovane novčanice gotovog novca u dinarima.

U strukturi otkrivenih falsifikata novčanica gotovog novca, dominantno učešće imaju falsifikovane novčanice apoena od 1.000 (49,68 odsto), 2.000 (31,93 odsto) i 500 (16,82 odsto) dinara. Procentualno izraženo, ta tri apoena zajedno čine 98,43 odsto ukupnog broja falsifikata novčanica gotovog novca otkrivenih u 2021. godini, navodi se u izveštaju Narodne banke Srbije.

Posmatrano za poslednjih deset godina, ta tri apoena su najzastupljenija među otkrivenim falsifikovanim novčanicama dinara. Kada se posmatra vrednosno, u strukturi otkrivenih falsifikata novčanica gotovog novca, najveći je udeo novčanica apoena od 2.000 (50,62 odsto) i od 1.000 dinara (39,38 odsto). Procentualno izraženo, ta dva apoena zajedno čine 90 odsto falsifikata gotovog novca.

Ako se uporede otkrivene falsifikovane novčanice gotovog novca s gotovim novcem u opticaju, vidi se da je na milion komada originalnih novčanica u opticaju otkriveno 5,57 komada falsifikovanih novčanica gotovog novca, odnosno na milijardu dinara u opticaju otkriveno je 9.688,89 dinara falsifikovanog novca − navode u NBS.

Većina građana nije sigurna na koji način može da prepozna lažni novac, što i nije začuđujuće s obzirom da falsifikatori koriste savremena naučnotehnička dostignuća pokušavajući da što vernije imitiraju zaštitne elemente novca kako bi lažni novac pustili u opticaj i tako stekli materijalnu korist, piše Biznis.rs.

Novčanice koje izdaje Narodna banka Srbije za potrebe platnog prometa na teritoriji Republike Srbije izrađene su po najvišim svetskim standardima zaštite od falsifikovanja – primena vidljivih i skrivenih, odnosno golim okom nevidljivih elemenata zaštite, kombinovanje različitih tehnika štampe i korišćenje  specijalnih boja – s ciljem da se originalni novac zaštiti od falsifikovanja − upozoravaju u NBS.

U centralnoj banci podsećaju, da bi se napravila razlika između originalnog i falsifikovanog novca, potrebno je da se poznaju zaštitni elementi na pojedinim apoenima, kao i da se u momentu prijema novca obrati pažnja na njih. Radi borbe protiv falsifikovanja novca, Narodna banka Srbije na svom sajtu upoznaje javnost sa elementima zaštite dinarskih novčanica. Centralna banka daje i primere novčanica u apoenima od 1.000, 2.000 i 5.000 dinara.

Biznis.rs (Marija Jovanović)

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan