Kokain i amfetamin sve popularniji u Novom Sadu

Kokain i amfetamin sve popularniji u Novom Sadu

Dok se i u Srbiji čeka uvođenje zakona o delimičnoj dekriminalizaciji i legalizaciji upotrebe marihuane, dileri na teritoriji Grada već sad sve više prelaze na preprodaju kokaina i "spida".

Kako pojašnjava izvor "Dnevnika", postoji više razloga za svojevrsnu "prekvalifikaciju" narko-grupa, a jedan od značajnijih leži u činjenici da se korisnici marihuane sve češće odlučuju da je sami proizvedu, odnosno da zasade indijsku konoplju.

- Ako pratite policijske izveštaje, možete videti da se svakodnevno otkrivaju zasadi indijske konoplje, i to u raznim količinama, od 10-20 biljaka, do nekoliko stotina komada – kaže sagovornik ovog lista, koji je godinama radio na otkrivanju narko-mreža u Novom Sadu.

- Neke od njih jesu posadile grupe koje se organizovano bave preprodajom, ali mnogo je i pojedinaca. Kada se saberu količine zaplenjene marihuane, jasno je da za tržište u našoj državi više nema potrebe za "uvozom" iz Albanije i s Kosova, na čemu su dilerske grupe nekada zarađivale ogroman novac, navodi izvor. 

Po njegovim rečima, upravo je pad zarade na marihuani opredelio dilere prvo da "ponudu" prošire kokainom, a neki od njih su se, vremenom, i potpuno okrenuli trgovini tom drogom.

- Odavno je dokazan taj paradoks da u kriznim vremenima raste potražnja za skupim stvarima i slična stvar se dešava i na narko-tržištu, gde je, po prikupljenim podacima, značajno porasla potrošnja kokaina, ali i sintetičkih droga, "spida" i "ekstazija" – kaže sagovornik "Dnevnika", koji je dobro upoznat s aktuelnim stanjem na novosadskim ulicama.

Drugi razlog za veće prisustvo kokaina jeste i znatno veća zarada u odnosu na ostale vrste droge.

– Na gramu kokaina mogu da zarade i do 50 evra, dok za toliku zaradu na marihuani moraju da preprodaju desetak grama, objašnjava izvor novosadskog dnevnog lista.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan