Kolike su plate gradskih funkcionera nakon ovogodišnjeg povećanja

Kolike su plate gradskih funkcionera nakon ovogodišnjeg povećanja

Posle niza godina zamrznutih plata, primanja gradonačelnika Miloša Vučevića, kao i ostalih funkcionera i zaposlenih u lokalnoj upravi, povećana su ove godine.

Kako se vidi u podacima koje je lokalna administracija dostavila portalu 021.rs, zarade su porasle za sedam odsto, što je u skladu sa zaključkom Vlade Srbije. To znači da je gradonačelniku Vučeviću i većini funkcionera plata porasla za nekih 8.000 dinara, dok je kod zaposlenih rast nešto manji, jer su i plate manje.

Ove godine su i javna preduzeća uglavnom iskoristila mogućnost da povećaju zarade za isti procenat ukoliko im je to finansijska situacija dozvoljavala.

Kako navode u Gradskoj kući za 021.rs, nijedan direktor javnog preduzeća nema veću zaradu od gradonačelnika, što je u skladu sa odlukom koja je doneta pre više od 10 godina.

Međutim, Vučević sa zaradom nešto većom od 124.000 dinara bez minulog rada, nema najveću platu u administraciji. Veću zaradu imaju njegovi pomoćnici i načelnici gradskih uprava, koji mesečno za svoj rad prime više od 129.000 dinara. Situacija u kojoj pomoćnici imaju veću zaradu od svog šefa posledica je načina obračuna njihovih plata, koeficijenata i toga da je propisano da i pomoćnici imaju primanja na nivou gradonačelnika.

Nakon pomoćnika i načelnika, po visini primanja slede šefovi pojedinih sektora ili zamenici, koji imaju plate od po 126.000 dinara. Tako veću zaradu od Vučevića ima i šef njegovog kabineta, Žarko Mićin.

Zamenik gradonačelnika Milan Đurić zarađuje 123.000, dok članovi Gradskog veća dobijaju gotovo 120.500 dinara mesečno. Dvoje članova gradskog veća, Branka Bežanov i Dragan Stajić, iskoristili su zakonsku mogućnost da zaradu primaju na radnim mestima na kojima su bili pre stupanja na javnu funkciju, dok iz budžeta grada primaju pola plate.

U Upravi je zaposleno oko 1.400 osoba i prosečna zarada je nešto veća od 92.000 dinara. Najmanja isplaćena zarada bila je 32.000. Ipak, ona će rasti. Kako objašnjavaju u Gradskoj upravi za 021.rs, u skladu sa zaključkom Vlade Srbije i Gradskog veća, zaposlenima sa srednjom i nižom stručnom spremom će u toku ove godine zarada rasti za 10 odsto na svaka tri meseca.

Kolike su zarade direktora javnih preduzeća pročitajte na sajtu Radija 021.

Oceni vest:
3
6

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Tina

  pre 277 dana i 22 sata

  Setih se nekog vica, kad pitaju politicara kakva je plata, a on odgovara plata je onako ali su prihodi sjajni :)

  Oceni komentar:
  0
  8