Koliko ima para u gradskom budžetu & kako potrošiti 193 miliona evra

Koliko ima para u gradskom budžetu & kako potrošiti 193 miliona evra

Povećani su prihodi od poreza na prihode od samostalnih delatnosti koji se plaća prema stvarno ostvarenom prihodu samooporezivanjem za 59 miliona dinara, kapitalni namenski transferi u užem smislu od AP Vojvodine za 41,5 miliona dinara, komunalna taksa za korišćenje prostora za parkiranje za 19,9 miliona dinara, gradske administrativne takse za 7 miliona.

Na današnjoj sednici Saveta za budžet i finansije Skupštine grada razmatran je rebalans ovogodišnjeg budžeta, odnosno kako se to birokratski kaže - Predlog odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu Grada Novog Sada za 2015. godinu. Zašto je potrebno izvršiti korekcije, odnosno rebalans budžeta, članovima je objašnjavao član Gradskog veća za finansije Dejan Mandić.

Prema njegovim rečima, izmenama na prihodnoj strani budžeta predlaže se smanjenje ukupnih tekućih prihoda za 40,1 milion dinara, najviše zbog smanjenja referentne kamatne stope Narodne banke Srbije u odnosu na prethodnu godinu. Takođe, smanjena su i primanja od prodaje nefinansijske imovine za 40 miliona dinara, prema predlogu Direkcije za robne rezerve, s obzirom da je Direkcija krajem 2014. godine (nakon donošenja budžeta) naplatila potraživanja od PU  „Radosno detinjstvo“ za isporučene prehrambene artikle tokom 2011. i 2012. Godine. S druge strane povećani su porez na prihode od samostalnih delatnosti koji se plaća prema stvarno ostvarenom prihodu samooporezivanjem za 59 miliona dinara, kapitalni namenski transferi u užem smislu od AP Vojvodine za 41,5 miliona dinara, komunalna taksa za korišćenje prostora za parkiranje za 19,9 miliona dinara, gradske administrativne takse za 7 miliona. Kako je rekao, uzimajući u obzir i  „suficit“ sredstava budžeta iz ranijih godina koji se prenosi u ovu godinu u iznosu od 4,5 miliona dinara, ukupna budžetska sredstva (bez dodatnih prihoda korisnika) iznose 22,5 milijardi dinara, što je za 14,3 posto više u odnosu na budžet kojim je planirano 19 milijardi 691 milion dinara.

Takođe, izmenama planiranog iznosa dodatnih prihoda korisnika, koje su predložili indirektni budžetski korisnici izuzeti od zakonske odredbe o ukidanju sopstvenih prihoda, ukupna sredstva iz dodatnih prihoda korisnika povećana su na iznos od 691 milion dinara, što sa planiranim sredstvima iz budžeta čini da je ukupan iznos sredstava za potrošnju u 2015. godini 23 milijarde i 202 miliona dinara.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan