Kompjuteri uskoro u novosadskim kontejnerima

Kompjuteri uskoro u novosadskim kontejnerima

Novosadska JKP "Čistoća" uskoro uvodi kod nas do sada neviđen način odvoženja komunalnog otpada. Sličnim elektronskim sistemom ne mogu da se pohvale ni mnogo bogatiji gradovi.

Kamioni za ovoz smeća uskoro neće morati da obilaze sve kontejnere, jer će ih umesto toga kontejneri sami pozivati da ih isprazne kada se napune do kraja.

Ovu inovaciju, jedinstvenu u Srbiji, omogućiće pilot-projekat ugradnje senzora i sistema za registrovanje stepena napunjenosti kontejnera, koji bi trebalo da zaživi do kraja leta. Sam posao vredan je 5,9 miliona dinara, prenose "Novosti".

- Već smo realizovali javnu nabavku za manju količinu uređaja koji će se koristiti za merenje popunjenosti podzemnih kontejnera. Server sa instaliranim softverom za praćenje kontejnera već posedujemo, a sledi kupovina i instalacija uređaja koji ovaj sistem zaokružuju – rekli su u ovom preduzeću za beogradski dnevni list.

Osnovni cilj projekta  jeste izrada plana pražnjenja kontejnera i optimizacija rute kojom će ići komunalni kamioni, koja će se elektronski dostavljati radnicima u terenskim vozilima koja su opremljena za pražnjenje kontejnera.

- Na taj način smanjuju se troškovi odnošenja smeća i povećava se produktivnost i efikasnost ekipa. Prvi ovakvi uređaji će biti instalirani na lokacijama u užem centru Novog Sada – objašnjavaju ovu inovaciju u "Čistoći".

Uz uređaje za merenje popunjenosti, nabavljaju se i grafičke radne stanice, monitori, jedinice za skladištenje podataka, multimedijalni komplet i nosači ovih uređaja.

- Podaci o popunjenosti se uzimaju svakih pet minuta, a moguće je i češće. Podaci se prenose putem GPRS signala, na svaka četiri sata, a i to je moguće "pojačati" u zavisnosti od brzine punjenja kontejnera. Ukoliko slanje preko GPRS mreže nije trenutno moguće, postupak slanja podataka se ponavlja na svaka dva minuta dok se podaci uspešno ne pošljaju prema serveru – rekli su u "Čistoći".

Uređaji za merenje popunjenosti kontejnera imaće nezavisno napajanje, predviđeni su za rad u podzemnim kontejnerima i prilagođeni su sredini u kojoj će se nalaziti.

Kompletan tekst može se pročitati na sajtu "Novosti".

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Sima

  pre 2054 dana i 1 sat

  Sve piše ali ne piše ko će ovaj projekat da plati i da li će se to odraziti na povećanje cene odnošenja na mesečnim RČ JKP "Informatike" ?

  Oceni komentar:
  0
  3
 • L0RY

  pre 2052 dana i 19 sati

  Dobro rešenje za lokacije na kojima su gužve u saobraćaju.

  Oceni komentar:
  0
  0