Komunalci dobili 150 telefona kojima će moći da kontrolišu kovid propusnice (FOTO)

Komunalci dobili 150 telefona kojima će moći da kontrolišu kovid propusnice (FOTO)

Član Gradskog veća za komunalne poslove Zdravko Jelušić posetio je Gradsku upravu za inspekcijske poslove i tom prilikom komunalnoj inspekciji i komunalnoj miliciji uručio 150 android telefona za čiju nabavku je Grad Novi Sad izdvojio sredstva.

Mobilni android telefoni (koji prepoznaju grafičku oznaku – QR kod) potrebni su pomenutim službama kako bi mogli da vrše kontrolu pridržavanja nove mere koju je, na predlog Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Kovid-19, donela Vlada Republike Srbije. Novom Uredbom definisana je mera uvođenja kovid sertifikata, čija je kontrola počela u subotu, 23. oktobra, od 22 časa, a puna primena i novčano kažnjavanje od ponedeljka, 25. oktobra.

Odlukom Vlade Republike Srbije, sve lokalne samouprave treba da obezbede svoje organe za kontrolu mere uvođenja kovid sertifikata i Grad Novi Sad je odgovorio na taj zahtev izdvojivši sredstva za kupovinu opreme za GU za inspekcijske poslove. Želimo pre svega da apelujemo na svest pojedinaca da se pridržavaju mera jer nam nije cilj da kažnjavamo građane, a kazne su izuzetno visoke, nego da sprečimo širenje zaraznog virusa. Ovo je samo jedan od koraka ulaganja Grada u inspekcijske službe jer ćemo do kraja ove godine na ulicama Novog Sada imati još 33 komunalna milicajca koji su prošli obuke i time ćemo svakako pojačati rad te službe. Takođe, izdvojena su značajna sredstva za nabavku deset vozila za potrebe komunalne inspekcije i milicije koja će im tokom novembra biti na raspolaganju – rekao je Zdravko Jelušić.


Načelnik Gradske uprave za inspekcijske poslove Miroslav Laketić zahvalio se Gradu i gradonačelniku što su našli način da pomognu Gradskoj upravi za inspekcijske poslove u tehničoj opremljenosti, a to će, kako je rekao, doprineti njihovom kvalitetnijem radu.

– Trenutno nam je u fokusu kontrola posedovanja kovid sertifikata prilikom boravka u zatvorenim prostorima posle 22 časa. U poslednjih nekoliko dana intezivno radimo kontrole, a u ponedeljak i utorak uveče smo izvršili više od 100 kontrola ugostiteljskih objekata. S obzirom na to da su ponedeljak i utorak radni dani, ugostiteljski objekti nisu bili toliko posećeni, a i dobar deo tih objekata je sebi ograničio rad do 22 časa. Oni ugostiteljski objekti koji su radili nešto duže ispoštovali su predviđene mere, a to smo utvrdili prilikom detaljne provere posedovanja kovid sertifikata kako zaposlenih, tako i posetilaca. U poslednjem periodu, posebnu pažnju posvetili smo i kontroli tržnih centara, trgovinskih objekata i javnog gradskog prevoza. U više od 35 slučajeva sankcionisali smo putnike koji nisu nosili zaštitnu masku tokom korišćenja javnog prevoza što je predviđeno Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti – naglasio je Laketić.

Oceni vest:
3
7

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Dokle?

  pre 35 dana i 9 sati

  Eto zgodne prilike, da komunalci koji se nigde ne mogu videti, dobiju ne samo telefone, već i kartice i ugovore koje im Grad Novi Sad plaća.
  Kada ste poslednji put igde videli komunalnog policajca, pre ove odluke?
  Čime oni to zasluže plate od preko 80.000 dinara od Grada?
  Pisanjem izmišljenih izveštaja u kancelariji?
  Kada su poslednji put kaynili nekog vlasnika psa, za izvođenje psa bez korpe, ili nepokupšljenu nečistoću sa ulice?
  Zar vas nije sramota, gospodo komunalni policajci, od nerada i nefunkcionalnosti?

  Oceni komentar:
  1
  14
 • Nale

  pre 35 dana i 7 sati

  Smejurija, nemaju pravo da legitimišu, a ovamo će da skeniraju nešto. Samo se ne legitimišete i ne mogu vam ništa, jer im treba PRAVA policija da bi vas identifikovali. Ako krenu da zakeraju, privatna tužba i ćao. Neka se povlači po sudu narednih deset godina.

  Oceni komentar:
  1
  9
 • Stršljen

  pre 35 dana i 3 sata

  @Nale na našu žalost, ipak imaju prava da traže lični dokumenat... Čim imaju data ovlašćenja, u koja spadaju i sredstva prinude, takođe imaju i ovlašćenje za proveru identiteta, svidelo se to nama ili ne.

  Oceni komentar:
  2
  4
 • ana

  pre 34 dana i 10 sati

  Nema šanse da će mi ti i takvi išta kontrolisati. Godinama ih ne možete dobiti, ne javljaju se na telefone, nikada nisam čula da su se odazvali bilo kakvom pozivu građana, a građani ih plaćaju! Sad će im ova bagra na vlasti dati neku "moć" (platiće ih, sve je ovde korumpirano) da nas terorišu i zavode fašizam i diktaturu. Ovaj sistem treba ignorisati, sav je na štetu i muku građana! Građani, ujedinimo se protiv zla!

  Oceni komentar:
  1
  0