Komunalci najavili protest: Traže plate više samo za procenat

Komunalci najavili protest: Traže plate više samo za procenat

Zaposlenima u komunalnom sektoru umanjene plate, a nisu u planu za povećanje. Prosek zarade je 36.000 dinara, svaki peti radnik je na minimalcu.

Ukoliko Vlada ne prihvati zahtev komunalaca i ne poveća im zarade za 7,6 odsto oni će 29. novembra organizovati veliki protest ispred Nemanjine 11. Kako naglašavaju, oni traže plate više samo za procenat, za koliko će od Nove godine biti viša minimalna cena rada.

Milan Grujić, predsednik Sindikata zaposlenih u komunalnoj delatnosti, kaže za "Večernje novosti" da više od 68.000 komunalaca rade u veoma teškim uslovima, a da su pritom nepravedno kažnjeni umanjenjem plata.

- Naše zarade su za oko 20 odsto manje od prosečne srpske plate – kaže Grujić. - Oko petine radnika prima samo minimalac, a prosek komunalaca je za 20 odsto niži od plate u privredi. U opštinama na jugu zemlje situacija je još gora.

On dalje objašnjava da u komunalnoj delatnosti zaposleni primaju u proseku 36.000 dinara. Po njemu, oni su najugroženiji sektor, a iako nisu korisnici budžeta, njima su smanjene plate i na taj način pune budžet.

- Komunalna delatnost se sama izdržava, mi prodajemo vodu, iznosimo smeće i od toga isplaćujemo plate – kaže Grujić. - Zbog lošeg tretmana zakona o budžetskom sistemu okarakterisani smo kao indirektni korisnici budžeta. Tražimo da se to promeni u propisima, pošto je na taj način naneta velika nepravda ljudima koji rade najteže poslove.

Vlada se prilikom korekcija plata zaposlenih u zdravstvu i prosveti, kažu u sindikatu, nije setila komunalnih radnika, čije su prosečne plate mnogo niže, a uslovi u kojima rade u nekim sredinama čak na nivou ljudske izdržljivosti.

Ostatak vesti pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan