KON: Beograd je eksplodirao posle Nove godine, sada će i Novi Sad

KON: Beograd je eksplodirao posle Nove godine, sada će i Novi Sad

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da se očekuje da će u narednim danima broj novozaraženih od koronavirusa biti i petocifren na dnevnom nivou.

Kon je rekao da u naredne dve nedelje sledi porast broja zaraženih, da je reč o potpuno novoj bolesti koja se promenila i epidemiološki i klinički, dodajući da se skratila inkubacija na tri dana, a zaraznost je veća, prenosi Euronews.rs.

Istakao je da se videlo da će doček Nove godine biti "okidač" za pogoršanje epidemiološke situacije, podsećajući da je povećanje broja zaraženih počelo i pre Nove godine.

Sve što je bilo organizovano nije trebalo da se desi, sad je jasno da to treba osuditi. Ja sam uradio sve što sam mogao na samoj sednici Kriznog štaba, ono što se desi posle toga su upozoravanja. Vakcina nije dovoljna kada se pojavio omikron, trebalo je vakcinu kombinovati sa merama, prosledio sam to svima − rekao je Kon.

Dodao je da je srećna okolnost to što se sada hospitalizuje manje pacijenata nego ranije, a u odnosu na kraj novembra 7, 8 puta manje se hospitalizuje pacijenata.

Međutim, kako kaže pritisak je preveliki na primarno zdravstvo, a omikron i delta soj nikada nisu bili više u cirkulaciji, nego sada.

Napomenuo je da sednica Kriznog štaba nije sazvana, na poslednjoj sednici medicinski deo je bio striktan, ali preporuke nisu ispoštovane.

Beograd je eksplodirao posle Nove godine, sada se sve prebacije u ostatak Srbije, sada polako eksplodira Novi Sad − naveo je Kon.

Istakao je da su koncerti 13. januara krajnje nedopustivi, jer trenutno oboljevaju i vakcinisani, dodajući da su kovid propusnice važne, ali da je na prvom mestu važna zabrana javnog okupljanja.

Dokle ćemo sebe da uvodimo u ovakvu situaciju. Niko nije nosio maske. Stalno se osećam nemoćno, izlaz je da narod počne da sluša stručnjake. Ne možemo stručnjake da tretiramo kao lutkarsko pozorište − rekao je Kon.

Kada je reč o njegovim preporukama koje je poslao nadležnima pre nedelju dana, rekao je da nije dobio ni naznaku odgovora.

Vojvođani kreću onlajn u školu, mora da se razmišlja ko će raditi od kuće, mora da se razmišlja kako će se dočekati ovaj najveći udar. Studenti imaju 56 odsto pozitivnih od testiranih i to će da podigne aktivnost virusa, oni su se rasuli po Srbiji. Neophodno je da primarna zdravstvena zaštita izdrži − istakao je Kon. 

Oceni vest:
2
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Nemanja

  pre 775 dana i 4 sata

  Prestani covece da nam prebrojavas zarazene, pitanje je jesu li! To sve radite sa PCR-testom koji je bezvredan, ali vi oglasavate onoliko zarazenih,koliko vam treba za vase nalogodavce i financijere.
  Daleko bolje bi bilo da radite svoj posao i cutite vise, Ni mehanicari ne trube o svojim "dostignucima". Na temelju vasih izjava, fajzer salje nove viruse obogacenije hifom nego ona prosla varijanta.

  Oceni komentar:
  10
  10
 • Lazar

  pre 775 dana i 3 sata

  I ove 2022 imamo naseg DrKona da nas plasi. Ziveli!

  Oceni komentar:
  5
  10
 • Garišon

  pre 774 dana i 17 sati

  Pajac priča o tome kako je postao pajac.

  Oceni komentar:
  3
  2
 • Saša

  pre 774 dana i 13 sati

  Za čega služi KŠ kad ih niko ne sluša? Dopuštate proslave,a decu šaljete online. Ili radite ono što treba ili ćutite. Iživljavate se na deci i narodu,a političarima ne smete ništa. Ako sprovodite neka pravila onda neka važe za sve,ako to ne smete onda se povucite i ostavite odluke velikim stručnjacima kao što su Vesić i ostala bratija. Dokazali ste da oni znaju bolje.

  Oceni komentar:
  1
  0