KON: Bolje što pre doneti nove mere nego čekati da se situacija još više pogorša

KON: Bolje što pre doneti nove mere nego čekati da se situacija još više pogorša

Situacija sa korona virusom u Srbiji se nesumnjivo pogoršava, dok je u Beogradu ona preteća, jer oboljevanja ima sve više, rekao je za "Novo jutro" televizije Pink epidemiolog Predrag Kon.

Dr Kon je rekao da je u studenskim domovima do sada 91 osoba pozitivna, ali dodaje, očekuje da se i to dalje menja.

– Imamo 12 malih klastera, epidemijica. Imamo situaciju da je veliki broj, 57 ili nešto više procenata ne zna gde se zarazilo, što pokazuje da je virus u cirkulaciji i da se može zaraziti prvenstveno tamo gde je zatvoren prostor. To se pre svega odnosi na javni saobraćaj, ali i na sva druga mesta gde možete doći u kontakt – rekao je dr Kon u "Novom jutru" i dodao da je u tim situacijama neophodno poštovati mere.

Kako je naveo, u uslužnim delatnostima nikada nismo ukinuli mere, ali, dodaje, možemo sada da vidimo da su neki prekinuli sa tim.

– Bio sam za politiku kažnjavanja, ali to nije prihvaćeno. Smatra se da su preporuke nešto što treba ponavljati i insistirati na njima. Situacija je takva da se ne vide naznake da će biti brzog poboljšanja, a imamo i niz nepovoljnih stvari. Postoje prijemni ispiti, razna slavlja, maturske večeri, svadbe, sve su to skupovi u kojima intenzivno dolazi do prenošenja virusa – naveo je dr Kon.

Kako kaže, ako se situacija i dalje bude pogoršavala – iako, ističe, sam smatra da je već dovoljno pogoršana – moraće da se uvode i sankcije.

– U ovakvoj situaciji kakvoj jesmo, možemo da razmišljamo o prekidu rada noćnih klubova, kao i o potpunom smanjenju radnog vremena, dokle nešto može da radi, kao što su, na primer, lokali. To je nešto o čemu se priča i razmatra. To je bolje što pre doneti nego čekati da se situacija još pogorša – rekao je dr Kon za Pink.

Oceni vest:
5
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan