Kon: Deo štaba nema podršku za oštrije mere; Vučić: Uradićemo ono što Krizni štab bude rekao da treba

Kon: Deo štaba nema podršku za oštrije mere; Vučić: Uradićemo ono što Krizni štab bude rekao da treba

Epidemiolog dr Predrag Kon je izjavio da "mi jesmo u kritičnoj situaciji", posebno u Beogradu u kom je epidemiološka situacija iz vanredne prešla u katastrofalnu, gde nema prostora da se primaju novi pacijenti pa se oni prevoze u druga mesta.

On je, gostujući na Radio-televiziji Vojvodine, kazao da se porast broja obolelih registruje i u unutrašnjosti Srbije, tako da je mali broj mesta gde situacija nije vanredna.

To je nešto što govorimo već nedelju dana, a mesec i po dana najavljujemo da će do ovoga doći. Video se potencijal virusa, daleko brže raste broj obolelih nego što je bilo na samom početku, u prvom talasu. Još ima prostora do tzv. italijanskog scenarija i elastičnost našeg zdravstvenog sistema je nešto što je izuzetno – dodao je Kon.

On je rekao da je grupa svih direktora kovid bolnica, zajedno sa ministrom na čelu, napravila takav sistem otvaranja novih bolnica i proširivanja kapaciteta kakav on nigde nije video, niti učio o njemu, ali koji funkcioniše.

Mi žrtvujemo na drugoj delove sistema kada otvaramo kovid bolnice, a smanjujemo kapacitete za lečenje ostalih bolesti. Na kraju će da se vidi koje su posledice, niko ne sme da kaže da ih neće biti. I tu je učinjeno da se najhitnije stvari urade. Mislim da nećemo doći u situaciju da se neko vrati, a da ne može da mu se pruži pomoć. Verovatno može da se desi da bude brže otpuštanje obolelih od kovida – rekao je Kon, a  preneo RTV.

On je upozorio da je situacija je vrlo teška i ozbiljna, da lekari izgaraju. 

– Kada "izgori", lekar nema zamene... Mladi lekari ne mogu da rade na najtežim slučajevima gde treba staviti nekog sa iskustvom. I preraspodela kadra je nešto što je fascinantno – naglasio je.

Kazao je da je korona virus ušao u porodicu, da je prošao sa mesta zaražavanja, te da su sada zakasnele mere kada je trebalo ekstremno naglo delovati na noćne klubove, mesta za zabave, slavlja, svadbe, rođendane, koji su se dešavali tokom čitavog leta, pa i septembra. Ipak, on napominje da "ne možete selektivno zatvoriti noćne klubove, a niste zatvorili tržne centre i sve ostalo vrvi od ljudi – to ne može tako".

Kada u Kriznom štabu ne bi bilo političkog dela, niko ga ne bi slušao, ne bi imao podršku uopšte, smatra dr Kon.

Ona podrška koja je data u samom startu pandemije je nezaboravna u istoriji preventivne medicine Srbije. O podršci danas će biti razgovora i ostaće istorijski da nije bilo podrške u ovom trenutku, sa mog aspekta – smatra epidemiolog.

VUČIĆ O POLICIJSKOM ČASU:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će država uraditi ono što krizni štab bude rekao da treba. "Nama su zdravlje i životi naših građana, i mladih i starih i sredovečnih, mnogo važniji od bilo kakvih političkih poena".

On je dodao da svako ko ima nekoga na aparatima zna kako je, a "oni drugi mogu da kažu kako ih neko sa vlasti maltretira", rekao je Vučić, a  prenele "Večernje novosti".

Izvori: RTV"Večernje novosti"

Oceni vest:
3
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Pinčika

  pre 1242 dana i 18 sati

  Rasplaka me Vrhovni ! "Zdravlje i životi građana su važniji od političkih poena!" Ha, ha, ha, ha najbolji vic u poslednjih nekoliko meseci!!! Još se nije dogovorio sa KŠ "ja ću da kažem da sam protiv policijskog časa, vi kažite da je to jedina mera, a onda ću morati da namolim "Vladu" da uvede policijski čas jer to predlaže struka, iako sam JA protiv toga!"

  Oceni komentar:
  1
  2
 • Meni ga je dosta

  pre 1242 dana i 18 sati

  Citirao bih Vođu u dve situlacije:
  1. "I sad oni misle da je neko, zdravstvo i država, dužno da se stara o njima..." (B92)
  2. "...da se brinemo o svim našim građanima, država je dužna da se stara o njima" (DTV)
  Nema 48h između te dve izjave.
  Neka se odluči, neka bude muško i stane iza jednog.
  I kao drugo, neka prestane da govori javno na takav način i obraća se besno prema narodu, kao da mu je on neki tutor a narod dete koje zaslužuje grdnju.
  Sram da ga bude, 12 godina već slušamo tako neprimereno obraćanje! Uvredljivo.
  Ili smo skupi državi za staranje, pa obe uplate za PIOR i zdravvstvo koje nam ona tako precizno meri nisu dovoljne, pa treba da umiremo za svoj groš, ali viđi vraga onda opterećujemo za sahranu Fond PIOR...
  Ili ćemo zaista imati zdravstvo u deželi, gde nam niko neće meriti, jer ni ja kada uplaćujem ne merim koliko se socijale napaja sa toga.

  Anyway, še enkrat da vam zboruvam, u januaru će da vladi bude vruće.
  Espešli između Svetog Jova i Svetog Save.
  Zašto, pojma nemam , ali gledaćemo.
  Pa posle opet kažite astrolgoija ne postoji kao nauka, postoje samo dobronamerni lekari i špricevi.

  Oceni komentar:
  1
  3