KON: Kako virus bude slabio, gradski prevoz će se polako otvarati i za ostale kategorije stanovništva

KON: Kako virus bude slabio, gradski prevoz će se polako otvarati i za ostale kategorije stanovništva

Epidemiolog dr Predrag Kon ocenio je danas da će korona virus u Srbiji sve više slabiti i da je gotovo izvesno da će za nekoliko nedelja postupno nestati i samo se sporadično pojavljivati.

On je konstatovao da su građanima pravila ponašanja ušla u svest, a to se vidi po tome što drže socijalnu distancu koja je i dalje, uz maske i rukavice, najbolja prevencija koje se moramo pridržavati još neko vreme.

Prema njegovim rečima, stanovništvo Srbije se nije prebrzo vratilo normalnom životu jer još za sve građane nije pušten u rad gradski prevoz, koji je žila kucavica.

– Kada saobraćaj počne normalno da funkcioniše, tek tada može da se kaže da se vratio život, jer je to jedno od glavnih mesta gde dolazi do prenosa respiratornih infekcija, pored vrtića i škola – objasnio je Kon.

On je naročito insistirao na poštovanju pravila ponašanja putnika u javnom prevozu, u kojem sve mere zaštite moraju da budu naglašenije, s obzirom na to da je upravo prevoz rizično mesto za prenos virusa.

Kako virus bude slabio, prevoz će se polako otvarati i za učenike, a tek na kraju za starije od 65 godina i hronične bolesnike uz, kako je ponovio, obavezno nošenje maski i rukavica.

Kon je, odgovarajući na pitanje novinara ko je zadužen za sprovođenje mera u fabrikama, objasnio da je, ukoliko se ne poštuju mere zaštite na radu, nadležna inspekcija rada.

Prema njegovim rečima, najosnovnije preporuke su jednake za sve – od distanciranja, eventualno zaštite ukoliko nema distanciranja, zatim nošenja maski, rukavica, dezinfekcije ruku, postojanja dezobarijera, provetravanja prostorija, izbegavanja centralne klime i slično.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan