KON: Nakon ukidanja vanrednog stanja sledi "izbegavanje kontakata"

KON: Nakon ukidanja vanrednog stanja sledi "izbegavanje kontakata"

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je za RTS da to što će biti ukinuto vanredno stanje ne znači promenu čitavog sveta.

Kako je istakao, do sada smo se ponašali tako da smo sprečavali kontakte, a sada se to zove izbegavanje kontakata, naročito za starije od 65 godina i hronične bolesnike.

Predrag Kon je rekao da kontakti omogućuju virusu da opstane i da, što ih manje imamo, kraće će trajati cirkulacija virusa u ovom talasu. Zbog toga navodi da ne bi trebalo mnogo da promenimo ponašanje kada se ukine vanredno stanje.

Govoreći o gradskom saobraćaju, Kon je istakao da bi i dalje trebalo govoriti da je gradski saobraćaj zabranjen za opštu upotrebu i da mogu da ga koriste samo zaposleni.

Dodao je da će oni morati da koriste maske i rukavice i da je i u samim vozilima poseban režim.

– I to će trajati neko vreme. Pratićemo da li virus i dalje pada u cirkulaciji i koliko se smanjuje rizik od ulaska u gradski prevoz po pitanju prenošenja virusa – naveo je Kon.

Na pitanje o kolektivnom imunitetu, Kon je rekao da je on lično skeptik i da ne misli da uz ovolike mere i sprečavanje kontakta imamo prokuženu populaciju.

Navodi da bi zato trebalo tako i da se ponašamo jer je veliki broj ljudi ostao osetljiv, ali rezultati istraživanja će pokazati kakvo je tačno stanje.

Rekao je da nije nemoguće da je virus bio prisutan u populaciji i ranije, ali da je sigurno da, ako jeste, to je bilo sporadično.

Predrag Kon je istakao da još nije doneto rešenje o otvaranju granica i da će se verovatno tražiti da budu testirani oni koji ulaze u zemlju. Mere karantina ili izolacije će zavisiti od rezultata testa.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Medicinski fakultet Novi Sad

  pre 874 dana i 19 sati

  Da li je normalno da Medicinski fakultet u Novom Sadu organizuje prakticne vezbe i prakticne ispite za studente na poliklinici za vreme pandemije?? Da li je normalno da svakog studenta i pacijenta izlazu potencijalnoj opasnosti od zaraze??

  Oceni komentar:
  1
  0