Kon: Nije pametno planirati organizovane dočeke Nove godine

Kon: Nije pametno planirati organizovane dočeke Nove godine

Postoji bojazan da će se situacija u narednih 10 dana pogoršati, budući da su deca od ponedeljka krenula u školu, kaže za Danas epidemiolog Predrag Kon.

Kaže da je opšti stav da u ovom trenutku nije korisno niti pametno planirati organizovane dočeke Nove godine. Epidemiolog navodi da kovid propusnice 24 sata predstavljaju apsolutni minimum, jer mogu znatno smanjiti mogućnost da dođe do zaražavanja. Ističe da smo svakako i dalje u vanrednoj situaciji.

Od bilo koga, a pogotovo od epidemiologa, očekivati da sada tačno kaže šta će biti za šest nedelja je jednostavno nemoguće. Svakako ćemo pratiti situaciju, pa dati neke opšte stavove, a opšti stav je da to nije korisno ili pametno u ovom trenutku planirati. Sa druge strane, ako sve to bude moglo da se sprovede, mora biti kontrolisano upravo ovako kao kovid propusnice, nešto slično, ali nešto što je izvodljivo, što je pitanje za neke druge ljude koji organizuju i prihvataju nešto tako da rade – istakao je epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon, odgovarajući na pitanje da li podržava organizovane dočeke Nove godine.

Na pitanje šta će na predstojećoj sednici Kriznog štaba predložiti, budući da su već zakazani pojedini događaji i proslave, poput dočeka Nove godine, Kon je rekao da je planiranje takvih okupljanja vrlo osetljivo pitanje i da su članovi štaba potpuno svesni toga.

Iako trenutno imamo neku vrstu zatišja koje je, kako Kon kaže, rezultat kovid propusnica i školskog raspusta, postoji bojazan da će se situacija u narednih 10 dana pogoršati, budući da deca od ponedeljka kreću u školu i da se zemlje Zapadne Evrope ponovo potpuno zatvaraju, odnosno uvode lokdaun.

Oceni vest:
3
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan