KON: Odlaganje početka školske godine nikako ne bi bilo dobro

KON: Odlaganje početka školske godine nikako ne bi bilo dobro

Epidemiolog Predrag Kon smatra da je početkom septembra najmanji epidemiološki rizik za otvaranje škola, a da odlaganje zagovaraju oni kojima se čini da ih nikad ne bi trebalo otvoriti.

On je za Novu.rs izjavio da će epidemiološka situacija do 1. septembra biti još bolja nego što je trenutno i da odlaganje nikako ne bi bilo dobro. 

– Epidemiološka situacija će se smirivati još više. Svako odlaganje onemogućuje da u najboljem trenutku počne škola. Nama je najvažnije da su mere i dalje zatvorene i da to ostane sve do polaska u školu – kaže epidemiolog i član Kriznog štaba.

Objašnjava da bi bilo kakvo popuštanje mera "onemogućilo da se vidi kako otvaranje škola utiče na epidemiju".

Odmah posle nedelju dana, posle deset dana, videće se da se ništa neće desiti. Jako je bitno da ljudi shvate da je bezbedno da decu šalju u školu – kaže Kon.

Tvrdi da je u mnogim sredinama napravljena greška neprekidnog odlaganja početka školske godine.

Daleko je povoljnije imati otvorene škole mesec dana pa u slučaju pogoršanja situacije postupno zatvarati nego čekati sa otvaranjem – rekao je Kon i dodao:

– Moramo čitavu školsku godinu da izdržimo, nije to pitanje jednog trenutka.

Epidemiolog napominje da Krizni štab još uvek odoleva ogromnim pritiscima da se "sve živo" otvori.

Kad kažem sve živo mislim i na kafiće i na noćne klubove, jedino se zbog škole to ne dozvoljava ni na koji način – objasnio je Kon i naglasio da smatra da je početkom septembra najmanji epidemiološki rizik za otvaranje škola, a da "odlaganje pripada onima kojima se čini da ih nikad ne trebalo otvoriti".

Šta je Predrag Kon odgovorio na pitanje kako objašnjava to što u Srbiji broj novoobolelih od korona virusa konstantno opada, dok u okolnim zemljama raste, pročitajte na sajtu Nova.rs.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan