KON: Postojao pritisak da se izbori održe iako je to bilo "epidemiološki nepovoljno"

KON: Postojao pritisak da se izbori održe iako je to bilo "epidemiološki nepovoljno"

Epidemiolog Predrag Kon kazao je u subotu na TV Prva da je "postojao pritisak", u smislu potrebe da se život odvija normalno, da se prošlonedeljni izbori održe, što je u datom trenutku bilo "epidemiološko nepovoljno".

On je objasnio da je prethodno govorio o "ekonomskom pritisku" da se pojedine restriktivne mere ukinu kako bi se u slučaju izbora samo postavljalo pitanje pridržavanja zaštitnih mera i zdravstvenih preporuka.

Kon je rekao i da će podneti ostavku u Kriznom štabu za borbu protiv korona virusa ukoliko bude predloženo da se zabrani kretanje građanima starijim od 65 godina, zato što je ocenio da su oni "najdisciplinovaniji deo populacije".

On je o izborima rekao da su "bili regulisani na odgovarajući način", da je "nemoguće organizovati takve događaje na apsolutno bezbedan način u ovom trenutku", ali da su "stvoreni svi uslovi da budu provedeni na maksimalno bezbedan način".

Predizborni skupovi su zavisili od ponašanja onih koji su ih organizovali. To je kao sadašnja priča za mature, proslave, putovanja. Život su i izbori – rekao je epidemiolog.

On je rekao i da bi ideja da se "vrši pritisak" preko javnosti, odnosno da ljudi više vode računa tokom izbornog dana, 21. juna, "dovela do uticaja na glasače".

Sada je ugroženo poverenje, a ako nema poverenja, ne možemo da radimo. Ja ne mogu lično sebe da pravdam, niti želim da se pravdam. Procena je bila i da izbori mogu da se održe čim je tako odlučeno. A (ocene) da smo ugrozili živote time što smo dopustili da se održe izbore su potpuno neprihvatljive. Toliki rad, a sada po svaku cenu treba pokazati da je to bilo političko. Svaliti sve na pojedince medicinskog Kriznog štaba je težak način ponašanja – ocenio je Kon.

On je rekao da, kao i drugi članovi kriznog tima, svoju odgovornost nosi, a da bi se isto desilo kasnije i da su izbori bili odloženi. Kon je rekao i da nije glasao zato što smatra da njegov posao zahteva nestranačko opredeljenje.

O medijskim navodima da je Vlada Srbije prikrivala broj novozaraženih i preminulih od Kovida-19, epidemiolog dodaje da je tu situaciju neophodno što pre razjasniti i da je bitno "vratiti se na istinu".  Dodao je da su priče da se laže o broju zaraženih neprihvatljive i da, u slučaju da se to dokaže, mora da se podnese ostavka.

Govoreći o epidemiji korona virusa, Kon je rekao da se taj virus nije promenio, već potencijal za njegovo širenje, da su podaci o imunitetu vrlo diskutabilni, odnosno da se ne može oceniti koliko će epidemija trajati.

Podsećamo, po poslednjem izveštaju, u Srbiji je registrovano 227 novoobolelih a dve osobe su preminule od Kovida-19. Takođe, zaraženi su i Maja Gojković, Aleksandar Vulin, Marko Đurić i Marko Čadež.

Oceni vest:
1
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan