KON: U Beogradu ponovo preteća situacija, pogoršanje mnogi povezuju s "večitim derbijem"

KON: U Beogradu ponovo preteća situacija, pogoršanje mnogi povezuju s "večitim derbijem"

Iako se nalazi na desetodnevnom zasluženom odmoru, tokom kojeg je rekao da se neće pojavljivati u javnosti, zbog sve većeg broja obolelih od korona virusa u Srbiji, dr Kon nije propustio šansu da se oglasi preko Fejsbuka.

– Epidemiološka situacija Kovid-19 u Beogradu je ponovo preteća. Zbog povratka studenata svojim kućama u julu može se pretnja proširiti po čitavoj Srbiji. Do pogoršanja situacije je došlo posle 5. juna kada su ograničenja javnog okupljanja bila na hiljadu, a kasnije potpuno ukinuta. Mnogo se ovo pogoršanje situacije u javnosti povezuje i sa derbijem Partizan – Zvezda odigranim 10. juna, mada novooboleli u Srbiji ne daju podatak da su bili na derbiju (bar meni nije poznato) – naveo je dr Predrag Kon.

– Iz Crne Gore opet stižu podaci da je preko deset njihovih novoobolelih mlađih ljudi bilo u Beogradu na derbiju. Nakon pojave virusa u studentskim domovima, ali i na privatnim žurkama, pojedinim radnim kolektivima dolazilo je do utvrđenog prenosa virusa kada su se zaista otkrivali brojni asimptomatski slučajevi među kontaktima sa obolelim. Vrlo je veliki broj dnevnih pregleda sumnjivih slučajeva na Infektivnoj klinici u Beogradu. Na kraju treba reći i da mnogi misle da je posebna pretnja dolazila zbog izbora koji su juče sprovedeni – dodao je on. 

– Prvo treba reći da nikada nije zaustavljena obaveza da kada se igraju utakmice mora da se poštuje distanca među gledaocima tako što se upotrebljava svaka druga stolica odnosno odobrava duplo manji broj gledalaca. Mnogi misle da je to nemoguće… Kažem da samo u tom slučaju treba sprovoditi kažnjavanje klubova zabranom igranja pred gledaocima što će ili razrešiti problem ili će se stalno igrati pred praznim gledalištem. Za studente je davno dogovoren postupak… Naša trapavost i usporenost omogućila je da dođe do prenosa virusa u ovoj populaciji – zaključio je epidemiolog.

– Živeti se mora. Nema više vanrednog stanja, neće ga ni biti, ne možemo mi to finansijski da izdržimo i nemojmo se porediti po tom pitanju sa Francuskom ili Nemačkom. Da može da se bude disciplinovan… pokazuju stariji. Više NIKADA (ako se budem pitao) neće najstarija generacija biti zatvorena, osim onih koji su u kolektivima za negu starih jer nema drugog rešenja. Mislim i dalje da je vanredno stanje bilo neophodno kao i policijski čas na početku, mislim da na dalje neće biti neophodan za stariju generaciju. Sasvim je suprotno kada je mlađa generacija u pitanju – dodao je on.

– Kritika na sva usta bez ijednog rešenja osim zatvaranja i zabrana. Nije to rešenje na duge staze (kako sada izgleda sve do dolaska upotrebljive bezbedne i dostupne vakcine, osim ako bude sreće da se virus zaista izmeni). Nekih zabrana će najverovatnije uskoro biti, npr zabrane poseta bolnicama. Biće verovatno i nekih obaveznosti (npr nošenje maski u javnom prevozu ili još u prodavnicama) – napisao je na kraju dr Predrag Kon.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Kaćanka

    pre 1395 dana i 8 sati

    Samo kad su ekskurzije, slikanja I maturske večeri dozvoljene, važno je da se kinta uzme... posao dobar a para laka....Muka mi je više od licemerstva,

    Oceni komentar:
    0
    4
  • Samo napredno

    pre 1395 dana i 5 sati

    Kinta je oduvek bila glavna.
    I poslušnost svetskim vucibatinama.
    narod dobio 100 eura, pa mislio d aće i američki san uskoro.
    Zaboravio 8 godina, pa izazvao d alopovi igraju kolo što ćeš još 4 godine da kradu i uništavaju narod Srbije.
    Što će da mu oduzimaju i prodaju decu, organe, vakcinišu ga za potrebe svetskih testova.
    Zaboravio narod, ko ga sasvim sigurno ne voli.
    Ali, eonima ovce šišaju, a one ćute i misle kako ih vuk u stvari voli.
    A Džeki?
    Džeki dobar i poslušan i radi sve što mu narede.
    Dobar Džeki.

    Oceni komentar:
    0
    2