KON: Ukidanje svih vanrednih mera najverovatnije ne pre leta

KON: Ukidanje svih vanrednih mera najverovatnije ne pre leta

Ne očekuje se da će do leta apsolutno sve mere biti ukinute, rekao je danas epidemiolog dr Predrag Kon.

– Ovaj rizik koji sada postoji je više desetina puta manji nego što je bio u svom maksimumu i spušta se i dalje – izjavio je Kon na redovnoj konferenciji za novinare.

Dodao je da bi voleo da smo danas imali oko 100 zaraženih umesto 207, ali i da smo danas prvi put spustili broj zaraženih ispod šest odsto, pošto smo imali skoro 1.000 testiranih više nego prethodnog dana.

Na pitanje kada će biti nastavljeni sportski događaji, sa ili bez publike, Kon je rekao da ćemo imati postupno popuštanje mera, ali da će ostati još zabrane javnih okupljanja, što će trajati u zavisnosti od situacije.

– Za sada još važi i policijski čas i sve mere zabrane javnog okupljanja kao i do sada, a postupno povećavanje broja onoga što će biti dozvoljeno verovatno će se odnositi na zatvoreni prostor, to je sve što će struka saopštavati. Iz toga će se izvlačiti zaključci vezani za ponašanje i po prvom i drugom pitanju – naveo je on.

Sporta što se tiče, Kon navodi da je neophodno vraćati postepeno sportiste u trening i razmišljati o publici.

– Mi moramo da imamo situaciju da ne beležimo nikavu aktivnost virusa, a to se tek može očekivati preko leta, a pre toga je malo verovatno da će se to dogodiiti. Ali dotle će se vraćati život – izjavio je epidemiolog. 

Kada se skinu mere, onda će se davati preporuke, ali će ostati zabrane javnog okupljanja, kazao je Kon.

Oceni vest:
4
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan