Kon: Vrhunac epidemije ove i naredne nedelje, razmišlja se o uvođenju celodnevnog policijskog časa

Kon: Vrhunac epidemije ove i naredne nedelje, razmišlja se o uvođenju celodnevnog policijskog časa

Epidemiolog dr Predrag Kon, gostujući u jutarnjem programu Televizije Prva, izjavio je da se ove i sledeće nedelje očekuje vrhunac epidemije.

Mi i dalje očekujemo da će vrhunac epidemije biti ove i naredne nedelje – navodi dr Kon i kaže da će se nakon toga videti rezultati mera.

On je kazao da smo 19. dan u vanrednim merama i da se to se i odražava jer nemamo nagli porast.

Da nismo uveli mere nagli porast bi bio u četvrtoj nedelji – izjavio je Kon, a prenosi B92.

On je naveo da sada ne držimo konce u svojim rukama, jer ne može da se prati ko je od koga zaražen.

Normalno, od tih slučajeva se istražuju kontakti i sprečava se da dalje prenose. Sad smo blizu toga da sve zavisi od toga koliko imamo kontakata. Ukoliko ih sprečimo, teoretska mogućnost opstajanja virusa je značajno smanjena – navodi on i dodaje da svi očekuju kraj, a ovo je najava za potrebom gvozdene discipline.

Kako javlja B92, dr Kon je izjavio  da je sada situacija da se razmišlja o uvođenju policijskog časa od 24 sata i da  će zabrana kretanja tokom vikenda dati rezultate za sedam dana.

Ja ne prikrivam ništa, ali da neko očekuje da na sva pitanja imam odgovor – nije realno – kaže dr Kon i navodi da o zdravstvenoj bezbednosti priča od 2006. godine kada je bilo pitanje ptičjeg gripa.

Sada kada imamo mere iz oblasti javnog zdravlja i svako ko te mere ne poštuje – on ugrožava javno zdravlje, smatra dr Kon.

Dodaje da je i dalje umereni optimista.

Oceni vest:
8
7

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan