Kontrola mlekara zbog indicija da u mleku ima opasnih bakterija

Kontrola mlekara zbog indicija da u mleku ima opasnih bakterija

Rezultati kontrole mleka iz više mlekara, urađene u Naučnom institutu za veterinarstvo u Novom Sadu, pokazali su da sadrži visok nivo bakterija ešerihije koli i enetrobakterije, i to od 1,6 do 3,2 odsto.

Naš zakon, inače, ne dozvolja ni promil ovih bakterija. Od juče ujutru, veterinarska inspekcija Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede "češlja sve te mlekare" i uzorkuje sirovine i gotove proizvode.

Nenad Petrović, direktor Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, potvrđuje da je zbog nehigijene već zatvorena jedna mlekara, i to u Loznici, a otkriva da su svi veterinarski inspektori od juče ujutru na terenu zbog indicija da u mleku devet mlekara ima opasnih bakterija po zdravlje ljudi.

Naši ljudi prvo su posetili Naučni institut za veterinarstvo u Novom Sadu, koji je radio analize mleka mlekara "Milk haus" iz Niša, "Milovanović" iz Šapca, "Dana" iz Vrbasa, PK "Zlatibor" sa Zlatibora, "Stado moje" iz Mošorina, Mlekare Pančevo, "Bravo" iz Surčina, "Belkino" iz Ečke i Mlekare Loznica. Potom su otišli u sve objekte sa spiska tog instituta. Uzeli su uzorke sirovina i gotovih proizvoda.

Rezultati analiza biće gotovi u ponedeljak. Ako budemo pronašli i najmanje neispravnosti, sve te mlekare, osim lozničke, koja je već zatvorena, biće zatvorene i njihovi proizvodi biće povučeni sa tržišta, kaže Petrović.

Petrović navodi da neispravne mlečne namirnice mogu da budu opasne po zdravlje ljudi.

- U zavisnosti od toga o kojim bakterijama se radi, može da dođe do trovanja, ali mi to još ne znamo da li je tako kada je u pitanju mleko ovih devet mlekara jer se analize još rade. S druge strane, postoje bakterije koje se uništavaju kuvanjem, te nisu opasne za konzumente mleka. Ipak, oprez nije na odmet - navodi on.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan