KONTROLE PA KAZNE: Kako će država ući u trag nesavesnim stanodavcima

KONTROLE PA KAZNE: Kako će država ući u trag nesavesnim stanodavcima

Rentiranje stanova bez plaćanja poreza na prihod je bio je unosan posao decenijama, ali stanodavci koji na taj način zarađuju moraće uskoro da plaćaju 20 odsto.

Ući u trag tim nesavesnim poreskim obveznicima dosta je teško. Međutim, država ima mehanizme da to uradi: tu su podaci Poreske uprave i oni vezani za popis stanovništva. Upoređivanjem tih podataka mogu se pronaći stanovi u kojima se s velikom merom izvesnosti može reći da žive podstanari. Stanodavci će prvo dobiti flajere s informacijom o tome da treba da plate porez. Kasnije će uslediti kontrole Poreske policije i MUP-a, a onda kazne. 

Koliko će te najavljene metode biti delotvorne, videće se. Tek, stručnjaci baš nisu optimisti. Ekspertkinja za pitanja poreza Milica Bisić kaže:

- Prikupljanje podataka o tim poreskim obveznicima je vrlo obiman posao, posebno u velikim gradovima jer ih veoma mnogo i teško je sve pronaći. Osim toga, nije lako ustanoviti da li je stan ustupljen ili iznajmljen. Pre tri godine postojala je ideja da se stanovi u kojima vlasnici ne žive oporezuju dodatno po pripisanom prihodu, odnosno kao da su izdati. Međutim, otpori su bili veliki i kao što znamo, takav propis nije donet, izjavljuje ona.

Hoće li nadležni biti spremni da najavljeno sprovedu u delo, tek će se videti. No, izdavanje nekretnina je kod nas oblast o kojoj se mnogo zna ali ima malo pravih podataka. Po popisu stanovništva, kod nas ima 122.530 stanova koji se izdaju. Osim toga, tu je i 137.000 stanova u kojima žive deca ili rođaci vlasnika. Uz sve te priče o nesavesnim stanodavcima mnogi će se upitati kako to rade druge države.

Odgovor na to pitanje je lako dati: u razvijenim zemljama stanovi se i izdaju preko agencija te one vode računa o tome da svi troškovi, pa i porez, budu redovno plaćeni.

GARSONJERE NAJTRAŽENIJE: Agencije koje se bave prodajom stanova često ih i izdaju. Tako u Novom Sadu kažu da se garsonjere rentiraju po 80 do 120 evra mesečno, zavisno od lokacije, uređenosti. Jednosobni stanovi su od 100 evra do 150, a dvosobni idu do 200 evra mesečno. Znači, samo od jedne jeftinije izdate garsonjere država će dobiti skoro 182 evra godišnje. Dragan Rabatić iznovosadske agencije "Solis" kaže da najviše podstanara ima u garsonjerima i manjim stanovima. Veliki stanovi od 80 do 100 kvadrata teško nalaze one spremne da ih rentiraju. U Novom Sadu ima i luksiznih vila, a najviše ih traže stranci – strani investitori, ali retko.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Dragan

  pre 2763 dana i 5 sati

  Gradska poreska uprava Novi Sad već više od godinu dana nije mi rešila moj "Zahtev za usaglašavanje stanja" (od 17.08.2015.) br: XXI-433-00011/15-00769, kojom sam tražio da me se otpiše zatezna kamata. S obzirom da mi nije dostavljeno Rešenje o porezu za 2014. godinu, već neko dodatno retroaktivno rešenje za 2011. godinu za istu kvadraturu stana, čime je duplirana naplata za 2011. god. Ja sam redovno plaćao po Rešenju iz 2013. godine ne zanjući da se za 2014. godinu uvećao iznos poreza. Tako da se ne mojom krivicom stvorio dug. Evidentiran minus od 32.387,52 din sam odmah uplatio (17.08.2015, ((da ne bi rastao) i istog dana podneo "Zahtev za usaglašavanje stanja" radi ukidanja zaračunate zatezne kamate. No, ni do danas me nije rešeno. Sa druge strane nisam mogao da tražim otpisivanje duga zato što sam pomenutom uplatom, pokrio minus (dug)

  Oceni komentar:
  0
  2
 • Dragan

  pre 2763 dana i 5 sati

  Greške u radu Poreske uprave Novog Sada i koje su učinjene na štetu građana i evidentna sporost u rešavanju i ispravljanju grešaka, kao i arogancija zaposlenih u Poreskoj upravi, pokazuje da se najavljenim merama ništa nije uradilo u poboljšanju rada državne administracije i uprave

  Oceni komentar:
  0
  1