Kontrolni ginekološki pregled – 15 minuta dragocenih za zdravlje

Kontrolni ginekološki pregled – 15 minuta dragocenih za zdravlje

Ništa me ne boli, zašto bih išla kod ginekologa? Nemam sada vremena za to. Ovo su najčešći izgovori kojima se odlaže odlazak kod ginekologa, sve do momenta kada se konačno javi bol i to postane neophodno. Nažalost, mogućnosti za delovanje tada su često sužene.

- Redovan kontrolni pregled može da pruži puno dragocenih informacija od značaja za reproduktivno zdravlje, kao i za opšte zdravlje žene i to pravovremeno, čime se značajno povećava verovatnoća da se potencijalni problem predupredi ili čak u potpunosti sanira. Ako čekate bol, to može da znači da ćete se već suočiti sa posledicama, a da vam je na raspolaganju mnogo manje opcija za njihovo uspešno prevazilaženje – kaže Doc. dr sci med Goran Malenković, specijalista ginekologije i akušerstva, subspecijalista onkologije, saradnik Specijalne ginekološke bolnice Genesis.u Novom Sadu.

 


Samo 15 minuta godišnje potrebno je za kontrolni ginekološki pregled koji vam daje mogućnost da pratite i očuvate svoje zdravlje. Reč je o grupi pregleda koji nisu bolni, urade se za vrlo kratko vreme, osnovne informacije dobijate odmah, a rezultate briseva za nekoliko dana, kada se vaš izveštaj upotpunjuje.

- Rutinski ginekološki pregled koji podrazumeva pregled pod spekulima, uzimanje Papa brisa i vaginalnog sekreta, bimanuelni ginekološki pregled i ultrazvučni pregled, pružaju nam informacije koje mogu da ukažu na različita patološka stanja u momentu njihovog nastajanja. Na taj način možemo da delujemo preventivno, što je mnogo bolje nego da rešavamo posledice – naglasio je dr Malenković.

 

Kada je pravo vreme za to?

 

- Prvi preventivni ginekološki pregled trebalo bi uraditi nakon stupanja u seksualne odnose. Ginekologa je posle toga dovoljno posetiti jednom godišnje. Samo u slučajevima kada postoji od ranije poznata patologija: problemi sa ginekološkim organima poput ciste na jajniku, ranice na grliću, miom, polip endometrijuma, endometrioza, preglede treba planirati češće, u zavisnosti od patološkog stanja koje je prethodilo pregledu, a prema preporuci vašeg lekara – savetuje dr Malenković.

 


Kada je reč o periodu, preporuka je da to bude nekoliko dana nakon što vam prođe menstruacija. Pre pregleda 24 časa ne biste trebali da imate seksualni odnos, a prilikom tuširanja koristite blage sapune i izbegavajte kreme i druga sredstva za negu u blizini intimne regije, jer njihova upotreba može da utiče na rezultate testova.

 

Mame i bake najčešće odlažu preglede


Kada postanu mame, ženama se život značajno promeni i zbog dinamike koju ta nova uloga donese, dosta dugo ne odlaze kod ginekologa. Veoma je važno ipak da se neposredno nakon porođaja uradi kontrolni pregled, te da se nakon njega nastavi sa rutinskim kontrolnim pregledima, opet u zavisnosti od stanja, a u vezi sa čim će vas najbolje posavetovati lekar.

U našoj sredini takođe gotovo da je uobičajena praksa da, kada se završi generativni period, period rađanja, usled brojnih obaveza u vezi sa porodicom i poslom, žene zrele dobi ne izdvoje dovoljno vremena da se posvete sebi i svom ginekološkom zdravlju.- Upravo je to period kada najveći broj patoloških stanja i malignih bolesti pokaže svoju najveću učestalost, te je neophodno izdvojiti 15 minuta jednom godišnje kako bi se obavio rutinski ginekološki pregled –
upozorava dr Malenković.

On dodaje da bolne menstruacije takođe mogu ukazati na brojna patološka stanja u vezi sa reproduktivnim organima i da budu povod za kontrolni ginekološki pregled.

- Svesni značaja takve vrste pregleda, a u želji da što veći broj žena motivišemo da redovno prate svoje zdravlje, osmislili smo promotivni paket koji podrazumeva ginekološki i ultrazvučni pregled, kolposkopiju, Papa test i vaginalni sekret po promotivnoj ceni od 4.500 dinara – poručuju iz Specijalne ginekološke bolnice Genesis.

Akcija traje tokom novembra 2017. godine, a svoj termin za pregled možete zakazati na brojeve telefona 021 549 777, 021 549 444, putem mejla ili lično u Uroša Predića 4 u Novom Sadu.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan