Koraksova izložba na Spensu: Vučićeve usne kao metafora laži i obmana (FOTO I VIDEO)

Koraksova izložba na Spensu: Vučićeve usne kao metafora laži i obmana (FOTO I VIDEO)

Izložba "Paralelna stvarnost" karikaturiste Predraga Koraksića Koraksa otvorena je u ponedeljak uveče u prostorijama Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine u Sportskom i poslovnom centru "Vojvodina". U organizaciji domaćina i Medija centra Beograd, Novosađani će do petog jula moći da uživaju u crtežima poznatog autora.

Reditelj Želimir Žilnik je na otvaranju kazao da je Koraks ostavio iza sebe jednu od najpreciznijih hronika beščašća, koja je faktički generalisana ponašanjem elite.

– U današnjoj situaciji moramo da kažemo tu istinu. A to je da imamo jedan izuzetan uzor, jednog časnog, vrednog i doslednog čoveka. Takvi su nam toliko potrebni, a nažalost toliko retki. Trebalo bi napraviti antologiju njegovih karikatura. One su autentična hronika potopa u kojem se nalazimo poslednjih trideset godina – rekao je Žilnik.


Psiholog Mikloš Biro je izjavio da je nesporna činjenica da je Koraks legenda srpske karikature i novinarstva.

– To je tako zbog izvanrednog i prepoznatljivog crteža, vrcatog humora i sposobnosti da se sa karikaturom bez reči da čitava storija. Novinarski aspekt čine metafore koje se neprestano provlače kroz njegove crteže. One počinju još devedesetih. Setite se Mirinog cveta koji je metafora političkog romantizma i ludila istovremeno. Onda zarđala kašika koja nas je podsećala na šovinizmom i nacionalizmom uzrokovane zločine i, nažalost, na našu nesposobnost da se suočimo sa tim zločinima i priznamo ih. Na kraju i Vučićeva usta koja nas podsećaju na niz laži, obmana i zamene teze koje dominira trenutnim političkim prostorom i koju diktira ova sadašnja očajna vlast – objasnio je Biro.


Poznati psiholog je rekao da te karikature šalju vrlo snažne vrednosne poruke i kao skalpelskim nožem razdvaljaju šta je dobro, a šta loše, šta je istina, a šta laž, i šta je perspektiva kojoj treba težiti, a šta su Potemkinova sela koja nam podastiru politički populisti.

Biro je kazao da nas istorija uči da jedan deo istaknutih pojedinaca može da povuče društvo napred.

– Aleksandar Makedonski je rekao: "Nikad se nisam bojao armije lavova koju predvodi magarac, ali sam se i te kako bojao armije magaraca koje predvodi lav". Mi u ovoj zemlji imamo suviše magaraca, ali srećom imamo i lava, Koraksa – rekao je Mikloš Biro.


Na kraju večeri okupljenima se obratio i autor izložbe, koji je na oduševljene prisutnih priznao da je novosadski zet.

– Moja supruga je odavde, rođena je Novosađanka. Njena je tetka bila Mileva Marić – istakao je Koraksić.


Govoreći o karikaturi, rekao je da je čovek prvo počeo da crta, pa je tek onda progovorio.

– To znamo po pećinama gde su otkriveni prvi crteži, ali još ne znamo kakav je bio rečnik tih ljudi. Dakle, ja sam još uvek u toj fazi jer samo crtam, a ne govorim. Moje karikature su bez reči. Mislim da je to najjednostavniji način da se saopšti poruka. Što nije nimalo jednostavno jer moraju da se prepoznaju likovi koji su na crtežu. O tome jako vodim računa i skupljam fotografije i to one koje su nenameštene jer tada ti likovi izgledaju sasvim prirodno i neobično i tada su najupečatljiviji i najistinitiji. Po tim fotkama pokušavam da pronađem te crte i prenesem ih vama, da kada vidite tu karikaturu odmah prepoznate o kome se radi – objasnio je Koraks.


Odgovarajući na pitanja obožavalaca, kazao je da se nikad nije plašio jer mu je uvek bilo važnije da kaže šta misli, bez obzira na posledice.

– Od 1941. godine, kada su mi oca streljali četnici, a mi smo bili osuđeni na smrt, svašta sam preživeo. Porodica mi je tada bila na poternici i četiri godine smo bežali. Glad, maltretiranje, selidbe i skrivanja, sve je to prošlo kroz moj život – rekao je Koraksić.

Na konstataciju prisutnih novinara da su na karikaturama Vučićeve usne sve deblje, Koraks je podsetio da je predsednika države jednom nacrtao i sa logom Pinka na mestu usta.


Tekst i fotografije: Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
12
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • PODRŠKA oli SUPPORT!

  pre 1061 dan i 21 sat

  Podrška Koraksu! Lepo on to radi. Jedinstvena je njegova umetnost, nije to samo karikatura.
  Naravno da neće biti dovoljno ni da oslabi ovaj savršeno vođen marketinški sistem,
  ali ostaće upamćen svakako.
  One stvari koje su nam suđene, svakako će se dogoditi, bez obzira šta ko mislio ili radio.

  Oceni komentar:
  0
  4