Koristite li previše soli? Obratite pažnju na sledeće simptome

Koristite li previše soli? Obratite pažnju na sledeće simptome

Pekomerni unos soli obično proizlazi iz konzumiranja previše prerađene hrane. Ako je vaša ishrana u dobroj meri uravnotežena i bazira se na namirnicama poput mesa, voća i povrća, verovatno unosite manje soli u poređenju s prosečnom osobom.

Iako je so neophodan deo uravnotežene ishrane, preteran unos ove namirnice može izazvati zdravstvene probleme.


Zadržavanje vode i nadutost

So je mineral sastavljen od natrijum-hlorida, neophodna je za održavanje ravnoteže tečnosti u organizmu, prenos nervnih impulsa, pokretanje mišića i apsorpciju hranjivih materija. Obroci s visokim udelom soli mogu izazvati zadržavanje vode u telu, što može dovesti do nadutosti i potencijalno izazvati oticanje tela. Otoci se obično primećuju na zglobovima i rukama, ali mogu se pojaviti bilo gde na telu, piše Health, prenosi Danas.rs.


Povećanje krvnog pritiska

Unos velike količine soli može povećati količinu vode koju vaše telo zadržava, što dovodi do većeg volumena krvi i mogućeg povećanja krvnog pritiska. Ako se ne leči, hipertenzija može rezultovati nizom zdravstvenih komplikacija, uključujući otkazivanje srca, moždani udar ili bolesti bubrega.


Kamen u bubregu i rizik od raka želuca

Ako ne unosite dovoljno vode, a vaša ishrana obiluje solju, postoji povećan rizik od razvoja kamena u bubregu. Kamenje u bubregu nastaje od kalcijuma, oksalata ili mokraćne kiseline i, ako dovoljno narastu, mogu uzrokovati bol. Neka istraživanja ukazuju na povezanost između prekomernog unosa soli i raka želuca. UMeđutim, naučnici još uvek nisu sigurni kako tačno so utiče na povećanje rizika od razvoja raka želuca.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), preporučeni dnevni unos soli je 5 grama. Ako vam je dijagnostikovan visok krvni pritisak, imate otoke ili probleme s bubrezima, trebalo bi da razgovarate sa svojim lekarom o svojoj specifičnoj situaciji i količini soli koju bi trebalo da konzumirate.  

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan