Korona donela promene na tržištu rada, evo kakva je situacija sa sezonskim poslovima

Korona donela promene na tržištu rada, evo kakva je situacija sa sezonskim poslovima

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, u prvih šest meseci ove godine smanjena je tražnja za profilima u oblasti ugostiteljstva, turizma i saobraćaja, a povećana za medicinskim i socijalnim radnicima, kao i trgovcima.

Pandemija korona virusa uticala je i na sezonske radnike svih uzrasta, saznaje RTV

Prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, najveće angažovanje na sezonskim poslovima u 2020. godini zabeleženo je u oblasti poljoprivrede, posebno na teritoriji Sombora, Novog Sada, Sremske Mitrovice, Subotice i Vršca, kaže Desanka Mihailović Kovač iz ove institucije.

Najtraženiji sezonski poslovi iz oblasti poljoprivrede odnose se na poslove sadnje, setve, žetve, berbe, zaštite bilja, pripreme zemljišta, orezivanja i slično – nabraja Mihailović Kovač i dodaje da lica svih starosnih doba prihvataju angažovanje na sezonskim poslovima.

Zbog zatvorenih granica i nemogućnosti rada u inostranstvu, iskusni radnici u agraru sada najviše rade na poljima u zemlji, a najčešći razlozi za angažovanje i u ozbiljnim godinama jesu male penzije. Osim poljoprivrede, u periodu od marta do oktobra stalna je potražnja za građevinskim radnicima – zidarima, tesarima, armiračima, građevinskim tehničarima i diplomiranim građevinskim inženjerima, objašnjava Mihailović Kovač, a prenosi Radio-televizija Vojvodine.

Mladi nezaposleni ljudi ove godine manje rade u polju, ali su im dostupni drugi privremeni poslovi. Prema rečima Darka Markovića iz omladinske zadruge "Patrons 021", devojke se najčešće opredeljuju za rad u marketima, kafićima i na prodaji sladoleda, dok se momci više angažuju na lakšim i težim fizičkim poslovima, poput selidbi, košenja trave ili rada u polju. 

Epidemija je uticala na zapošljavanje zbog zbijenih ispitnih rokova, kao i zbog toga što su se srednjoškolci ranije raspustili, objašnjava Marković i dodaje da je to razlog što ima više srednjoškolaca koji traže posao, dok je studenata manje.

Zahvaljujući Zakonu o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima, koji se primenjuje od početka 2019. godine, radnicima se redovno uplaćuju doprinosi za obavezno socijalno i zdravstveno osiguranje u slučaju povrede na radu. Takođe, obavljanje sezonskih poslova, naglašava Desanka Mihailović Kovač, ne utiče na promenu statusa nezaposlenih, te oni imaju prava na korišćenje socijalne pomoći.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan