KORUPCIJA: Policijski službenici najčešće krivično gonjeni zbog zloupotrebe službenog položaja

KORUPCIJA: Policijski službenici najčešće krivično gonjeni zbog zloupotrebe službenog položaja

Po statistici Posebnog odeljenja tužilaštva za suzbijanje korupcije u Novom Sadu, ove godine i lane podnete su 139 krivične prijave protiv osumnjičenih policijskih službenika na podučju koje pokriva, odnosno teritoriji Južnobačkog okruga, Šapca, Loznice i Malog Zvornika.

Kako prenosi Dnevnik.rs, najčešće se radi o delima zlopupotrebe službenog položaja (79), koja odnose se na iskorišćavanje ovlašćenja ili nevršenje službene dužnosti uz pribavljenje bilo kakve koristi. Istini za volju, retko je ovde reč o imovinskoj koristi, reč je svega o nekoliko predmeta, a uglavnom se radi o takvim situacijama da se protiv nekoga ne podnese krivična prijava ili da se ne izvrši neka službena radnja koja bi se morala izvršiti.

Zamenica javnog tužioca u navedenom odeljenju Mirjana Peković objasnila je za "Dnevnik" da su ovlašćenja policijskih službenika jasno regulisana Zakonom o policiji. Kršenjem odredbi se ulazi u rizik proocesuiranja u sudskim i disciplinskim postupcima, koji, osim odluke suda, mogu dovesti i do otkaza.

– Tu je navedeno šta je pripadnik policije dužan da radi, te ne sme postojati umišljaj da bi se nešto nezakonito učinilo. Između ostalog, navedeno je da je dužnost policijskog službenika da čuva podatke do kojih je došao tokom obavljanja policijskih poslova i šta spada u njih. Stoje i obaveze van radnog vremena, a postoje i pravilnici koji bliže uređuju određene policijske poslove. Ako ih ne rade, da bi pribavio korist nekome ili lično, onda čine zlupotrebu – izjavila je Peković za novosadski dnevni list..

Sledeća krivična dela po brojnosti u toj oblasti su primanje mita, za koja je okrivljen 41 službenik, dok je za davanje mita osumnjičen jedan. Nesavestan rad u službi je pripisan u 12 navrata, a prevara tri puta, trgovina uticajem jednom prilikom, koliko i prevara u osiguranju, kao i ometanje pravde, saznaje naš list u Posebnom odeljenju tužilaštva u Novom Sadu, piše "Dnevnik". 

 

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan