KOVID-19:  Na vakcinama rade i Engleska, Nemačka i Švajcarska

KOVID-19: Na vakcinama rade i Engleska, Nemačka i Švajcarska

Odobreno testiranje vakcine protiv korona virusa u Engleskoj i Nemačkoj, a Švajcarska najavljuje vakcinu u oktobru

Britanski naučnici, članovi tima sa Kraljevskog koledža u Londonu, uputili su poziv volonterima da se prijave za testiranje vakcine za virus Kovid-19. Tim od februara isprobava vakcine na životinjama, ali planira da sprovede testiranje na ljudima u junu.

– Oni će biti prvi volonteri koji će primiti vakcine. Mi ćemo proučavati koje doze daju najbolji imuni odgovor. Pokušavamo da uklonimo te elemente i minimalizujemo ih koliko možemo – navodi Robert Šetok iz tima, te dodaje da svako kliničko testiranje nosi sa sobom određeni rizik.

Kako je istakao, testiranje na životinjama je dalo pozitivne rezultate i dodao da novi korona virus nije toliko komplikovan koliko druge bolesti. Naučnici sa univerziteta Oksford najavili su da će u četvrtak početi testiranje vakcine koju su oni razvili na ljudima.

Cilj da se stvori imunitet kod vakcinisanih osoba uz analiziranu dozu vakcine uveliko ima i Nemačka gde je kompanija "BionTech" sa sedištem u Majncu odobrila testiranje njihovog aktivnog sastojka i da očekuje da će vakcina biti spremna na proleće iduće godine.

Postojaće tri faze testiranje i prva faza testiranja na ljudima se sprovodi na grupi od 200 dobrovoljaca i u toj fazi se istražuje da li je vakcina uopšte bezbedna, da li nanosi štetu, u drugoj fazi se testira na više hiljada ljudi sa ciljem da se ustanovi da li ima odgovarajuće delovanje protiv korone i da li štiti ljude od zaraze i u finalnoj, trećoj fazi vakcina se testira na uzorku do 20.000 ljudi, sa ciljem utvrđivanja delovanja vakcine na tako velikom broju.

Optimistične vesti dolaze sa univerzitetske klinike u Bernu. Naime, Martin Bahman namerava da potrebne studije i proces odobrenja prođe što je brže moguće, da bi već u oktobru u Švajcarskoj mogla početi masovna vakcinacija.

On je ukazao da će, zbog hitnosti usled pandemije, proces odobrenja trajati ne mesecima, već nedeljama, prenosi bečki dnevnik "Esterajh". Ako budu svi uslovi za odobrenje ispunjeni, odluka će biti moguća pre kraja godine, najavio je on. Prvo manje testiranje na ljudima, prema Bahmanu, počeće u julu.

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan