Kovid-19 promenio odnos javnosti prema plastičnim kesama

Kovid-19 promenio odnos javnosti prema plastičnim kesama

Pre samo nekoliko nedelja, mnogi gradovi, čak i čitave države bili su obuzeti zabranom plastičnih slamki, plastičnih kutija za hranu i kesa u samoposlugama.

Postavljao se zahtev da kupci donose torbe za višekratnu upotrebu ili da u radnji plate za plastične kese, a jačao je pokret za ukidanje sve plastike za jednokratnu upotrebu.

Pandemija je to promenila – za svega nekoliko dana, teško izdejstvovane zabrane kesa radi smanjenja upotrebe plastike koja zagađuje planetu, dospele su u Sjedinjene Američke Države pod oštru kritiku zabrinutih trgovaca jer se ne zna gde su torbe kupaca za višekratnu upotrebu već bile, i šta se sve na njima nahvatalo, a tvrdi se da korona virus dugo opstaje na raznim površinama, piše Energetski portal, a prenosi B92.


Guverneri Masačusetsa i Ilinoisa su zabranili ili snažno obeshrabrili korišćenje torbi za višekratnu upotrebu. Oregon je ove nedelje suspendovao tek donetu zabranu korišćenja plastičnih kesa za jednokratnu upotrebu, a mnogi gradovi su najavili privremeno odustajanje od te zabrane tokom pandemije.

Kada se tome doda skok narudžbi za dostavljanje obroka i druge hrane kući, ekolozi brinu da bi Kovid- 19 mogao da sasvim unazadi njihovu borbu protiv plastičnog otpada.

Kritičari kažu da ljudi retko kad peru torbe za nabavku, a kese za višekratnu upotrebu nikad.

Neki veliki maloprodajni lanci u SAD-u ipak dopuštaju kupcima da koriste sopstvene torbe, ali samo ako ih nigde ne spuštaju, ako ih sami drže i u njih stavljaju namirnice, dok drugi trgovinski lanci zabranjuju donošenje bilo kakvih torbi za nabavku.

Detaljnije o ovoj temi pročitajte na sajtu B92.

Oceni vest:
6
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan