Kreativnost roditelja iz NS: Sve kraća i neobičnija dečja imena

Kreativnost roditelja iz NS: Sve kraća i neobičnija dečja imena

Na jučerašnji dan navršila se godina otkako je započet projekat "Bebo, dobro došla na svet", kojim je bračnim partnerima s ličnom kartom omogućeno da ime novorođenčeta elektronski prijave već u porodilištu, te da im u roku od nedelju dana na adresu stigne sva dokumentacija.

Kako "Dnevnik" prenosi, time je procedura znatno olakšana i ujedno smanjile su se gužve u matičarskim službama.

Neka od imena se ponavljaju iz godine u godinu, a po najnovijim podacima to su Sara, Petra, Mila, Jovana, Nevena, Nađa, Jana, Marija, Teodora i Lenka.

Nastavlja se i dalje moda davanja ruskih imena, kao što su Maša, Nastja i Vasja. Ima i izuzetno maštovitih roditelja i kumova, pa se među devojčicama našla i poneka Ira, Nora, Orijana, Nea, Nia, Isla, Drina, Tisa i Dorija.

Najpopularnijim među dečacima pokazala su se imena David, Mateja, Pavle, Filip, Luka, Vuk, Jovan, Stefan i Maksim, a kao retka i neobična Vid, Din, Arko, Alek, Osmar, Kozma, Vučen, Stibor i Simon.

- Većinom se roditelji unapred odluče za ime deteta pa ga već u porodilištu znaju, ali ima i sporadičnih slučajeva kad ne mogu da se dogovore – kaže za "Dnevnik" šefica Sektora Gradske uprave za opšte poslove za lična stanja građana Biljana Dragin, koja već 25 godina radi u matičarskom uredu.

Prema njenim rečima, rok od 30 dana za prijavu većina roditelja ispoštuje, mada se dešava da ga neki premaše, ali za to ne snose nikakve posledice, jer su razlozi uglavnom opravdani. Nekad ne znaju proceduru ili ne stignu jer žive van Novog Sada, nikad nije razlog zanemarivanje.

Dužnost matičara je da odmah nakon tog roka obaveste Centar za socijalni rad, koji onda poziva roditelje da se jave Matičarskoj službi. Uglavnom svi žure da dobiju izvod iz matične knjige rođenih jer im treba za zdravstvenu knjižicu, za porodiljsko odsustvo ili zbog slobodnih dana koji pripadaju tatama.

Biljana Dragin napominje da nisu zabeleženi slučajevi davanja neprimerenih imena i da ne zna šta bi u tu kategoriju moglo da se uvrsti.

- Kod nas nigde u zakonu nije naveden nijedan primer koji bi se protivio moralu sredine. Možda su to neka strana imena koja na našem jeziku zvuče pogrdno – kaže Biljana Dragin.

Ostatak vesti možete pročitati ovde.

 

Oceni vest:
0
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan