KRIZNI ŠTAB: Kraća izolacija, niže cene testova, osnovci redovno u školu

KRIZNI ŠTAB: Kraća izolacija, niže cene testova, osnovci redovno u školu

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je posle sednice Kriznog štaba da će škole u centralnoj Srbiji najverovatnije početi da rade po modelu koji je u Vojvodini na snazi, a to znači da učenici od 1. do 8. razreda u školu idu na neposrednu nastavu, dok će srednjoškolci pohađati onlajn nastavu.

Gojković je rekao da će se održati i dodatne konsultacije.

Mislim da smo najbliži rešenju da se nastava odvija kao u školama u Vojvodini − kazao je on.

Krizni štab je doneo odluku i da se skrati period izolacije sa 10 na sedam dana.

To nam je važno zbog vraćanja u redovne radne zadatke − izjavio je Gojković.

Krizni štab je takođe doneo odluku da svi koji žele da se testiraju na sopstveni zahtev, plate cenu PCR testa 6.000 dinara, umesto dosadašnjih 9.000, kao i da se smanji cena antigenskih testova sa 3.500 na 1.800 dinara, piše N1.

Na sednici smo razmatrali aktuelnu situaciju. Vidimo da je broj pozitivnih sve veći i veći i shodno tome i dalje proglašavamo epidemiološku situaciju kao izuzetno tešku, vanrednu i u skladu s tim želim da još jednom pozovem sve građane da učestvuju u sprečavanju prenosa virusa, da poštuju sve mere koje smo donosili i koje i dalje važe. One su vezane za ograničavanje kontakata i sprečavanje zaraze. Jasno je da su nepoštovanje mera, nenošenje maski i loše higijenske mere ključni faktor u povećanju broja zaraženih pacijenata − kazao je Gojković.

Prema njegovim rečima, zdravstveni sistem, sekundarni i tercijalni, nemaju uobičajen prijem pacijenata s težom kliničnom slikom.

Sadašnji soj, omikron, kako nam je rečeno, dominira, i najvećim delom je ovaj nagli porast broja zaraženih upravo omikron. Nadamo se da ćemo uspeti u narednom periodu sprečiti dalje povećanje broja zaraženih − dodao je.

Gojković je kazao da su škole u Vojvodini krenule da rade.

Od ponedeljka niži razredi, od prvog do osmog, u Vojvodini će nastaviti neposrednu nastavu, a srednjoškolci će krenuti na kombinovani vid nastave. Što se tiče početka nastave u centralnoj Srbiji, u utorak će se održati dodatne konsultacije, ali mislim da smo najbliži rešenju da kako se nastava odvija u vojvođanskim školama, da tako bude i u centralnoj Srbiji − kazao je.

Gojković je naglasio da problem u školama nije toliko omikron, već - grip.

Na teritoriji cele Srbije imamo registrovanu pojavu gripa. Mi se bojimo velike i loše epidemiološke situacije vezane za grip u školama. To bi nam napravilo problem i u lečenju dece i odraslih − izjavio je.

Pokrajinski sekretar izjavio je i da je odlučeno da u Srbiji na dalje, izmedju druge i treće doze vakcine, može da prođe tri meseca.

Dakle, buster će moći da bude primljen nakon tri meseca od druge doze. Skraćuje nam se i vreme perioda izolacije, ranije je bilo 10 dana, sada će biti 7 dana, to je važno zbog vraćanja u redovne radne zadatke − rekao je Gojković.

Proteklih nedelju dana u Srbiji se beleži petocifren broj zaraženih od koronavirusa, sa rekordom od četvrtka, kada su bile bilo 13.753 novozaražene osobe u jednom danu.

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan