KRIZNI ŠTAB: Najviše obolelih starosti od 30 do 50 godina, zaraženo 570 zdravstvenih radnika

KRIZNI ŠTAB: Najviše obolelih starosti od 30 do 50 godina, zaraženo 570 zdravstvenih radnika

U Srbiji je od korona virusa sve više obolela mlađa populacija i to starosti oko 20, 30 i 40 godina i njihova klinička slika je prilično ozbiljna, rekao je na konferenciji za novinare ministar zdravlja i član Kriznog štaba Zlatibor Lončar.

Korona virusom zaraženo je 570 zdravstvenih radnika, a medicinski sistem nije ugrožen jer je, kako je istakao ministar, izražena izuzetna solidarnost i kada neko "ispadne" zato što je kovid pozitivan nego ga odmah zameni.

– Mi vodimo računa o stanju zdravstvenih radnika. Redovno ih testiramo, pratimo i kao što vidite saopštavamo tačne podatke – rekao je ministar Lončar.

Kako je dodao, bolnički kapaciteti u Beogradu su na maksimumu popunjenosti.

– Sve kovid bolnice u preko 90 procenata u Beogradu su popunjene. U toku dana počeće da radi Institut za reumatologiju sa preko 100 postelja, a u toku su vizite gde ćemo videti koliko će moći pacijenata danas ili sutra da se otpusti kako bi legli novi pacijenti – dodao je Lončar. Podsetio je da se pacijenti iz Beogradu upućuju i u Smederevo, Požarevac…

Govoreći o starosnoj strukturi pacijenata koji su na respiratorima i koji su preminuli, ministar je rekao da se na respiratorima trenutno nalaze mlađi nego što je to bilo u prvom piku.

Direktor Infektivne klinike i član Kriznog štaba Goran Stevanović rekao je da pacijenti mlađeg uzrasta dolaze sa težom upalom pluća, a prosek starosti pacijenata kojih ima najviše je između 30 i 50 godina.

– I dalje stoji ono da osobe koje su starije, i sa pridruženim bolestima imaju lošiju prognozu, ali opet ponavljam da je trenutno više mlađih. Želim da verujem da je to što se stariji najviše čuvaju, a populacija koja se najviše kreće ona je u ovom trenutku i najviše zaražena. Njih je najviše u ambulantama, Areni, na kućnom lečenju…– dodao je Stevanović.

Govoreći o zagušenju prilikom testiranja, ministar zdravlja Zlatibor Lončar se izvinio navodeći da su priroritet za testiranje ljudi koji imaju simptome i za koje treba da se donese odluka za terapiju.

Zamenica direktora Batuta i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević je, odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost pooštravanja mera i da li će se Krizni štab tim povodom danas sastajati, rekla da trenutno niko nema ništa novo da ponudi, osim opštih preventivnih mera – nošenje maski, fizička distanca i pranje ruku.

Istakla je važnost lične odgovornosti.

– Na svima nama je da sprečimo da se inficiramo i da se ponašamo kao potencijalni nosioci infekcije. Iznova i iznova se to ponavlja, ali ništa bolje od toga nema, pokazalo se kao izuzetno efikasno. Ne možemo očekivati da nam neko drugi donosi mere – rekla je ona.

Kako kaže, o policijskom času i drugim merama ograničenja slobode kretanja Krizni štab nije razgovarao.

– Nismo o njima razmatrali sada niti mislimo da je to potrebno, rekli smo kada i zašto smo uveli takvu vrstu mera na početku pandemije kada je imalo svoj cilj. U međuvremenu smo ojačali zdravstveni sistem, nabavili testove, izgradili privremene bolnice. Nažalost izgleda da ćemo dugo da se borismo s ovim virusom, ceo svet, svako treba da shvati svoju pojedinačnu ulogu – navodi Kisić Tepavčević.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan