Krizni štab razmatra uvođenje obaveznog nošenja maski u zatvorenom

Krizni štab razmatra uvođenje obaveznog nošenja maski u zatvorenom

Zbog porasta broja zaraženih koronavirusom, Krizni štab razmatra nove mere koje bi mogle da stupe na snagu od jeseni. Pet meseci posle popuštanja epidemioloških mera ponovo se razmišlja o pooštravanju. Iz Kriznog štaba poručuju da se razmatra uvođenje obaveznog nošenja maski u zatvorenom i razmišlja o organizaciji nastave od 1. septembra.

Odluku o tome kako će đaci ove godine krenuti u školu zbog epidemije kovid-19 Kizni štab doneće za sedam dana. Septembar je nezgodan jer se učenici vraćaju u kolektive, pa je povećan i rizik od rasta broja zaraženih – rekao je epidemiolog Branislav Tiodorović.

Iz udruženja Ujedinjeni protiv kovida se slažu sa ovakvom odlukom i kažu da bi bilo neophodno da deca nose maske M95, koje bi, po mišljenju doktorke Slavice Plavšić, trebalo da budu obezbeđene iz budžeta.

– Ono što je takođe značajno, što je trebalo do sada uraditi, ali nikada nije, to je testiranje dece dva puta nedeljno, naravno o državnom trošku. Na taj način bi se sprečilo ili znatno smanjilo da se zaražavaju zdrava deca od strane asimptomatskih prenosilaca i onih sa minimalnim tegobama koji su ipak tog dana došli u školu – rekla je doktorka Plavšić.

Broj zaraženih je sigurno neuporedivo veći od 7.000 registrovanih po danu, zbog toga što se veliki broj zaraženih ne testira, smatra doktorka Plavšić. Nošenje maski zato je sada, smatraju stručnjaci, najznačajnija mera i da je neophodno, osim u zdravstvenim ustanovama, nositi ih i u javnom prevozu i na mestima gde se okuplja velik broj ljudi.

Epidemiolog Tiodorović očekuje da će se uskoro pojaviti i nova vakcina prilagođenija omikron soju. Do tada, preporuka stručnjaka je da se treba vakcinisati dostupnim vakcinama, što posebno važi za starije od 60 godina.

Ceo tekst pročitajte na sajtu N1.

Oceni vest:
0
10

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan