Krizni štab: Sportski događaji ipak bez publike, najveći problem su proslave

Krizni štab: Sportski događaji ipak bez publike, najveći problem su proslave

Zamenica direktorke Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević izjavila je da je na današnjoj sednici Kriznog štaba razmatrano pitanje održavanja sportskih manifestacija uz prisustvo publike, i da je odluka da nje ne bude.

Ona je kazala da je od današnjeg broja (121), 66 novozaraženih sa teritorije Grada Beograda, dodajući da taj trend traje već danima. Rekla je da su radili analizu novozaraženih u prethodnom periodu, i da je pokazano da je oko pet posto izjavilo da je putovalo. Dominantan način prenošenja je na različitim proslavama, navela je.

I kada je bilo dozvole za publiku na sportskim manifestacijam, i tada su bile propisane mere koje bi smanjivale rizik, ali se one nisu poštovale, rekla je Kisić Tepavčević i dodala da se takvo okupljanje smatra rizičnim.

Podsetimo, ranije danas Krizni štab je doneo odluku da će svi objekti, počev od četvrtka (sutra) raditi do 23 sata, dakle i oni kojima je, zbog bašti, bilo omogućeno da rade do 1 čas iza ponoći.

Darija Kisić Tepavčević je rekla da je 66 novozaraženih osoba sa područja Grada Beograda – u Kragujevcu osam, u Nišu pet, u Novom Sadu i Loznici po četiri, u Vranju i Kraljevu po tri, dok je u drugim gradovima po jedna, a ima i sredina gde nije bilo zaraženih.

Ona je navela da imamo trend rasta broja zaraženih, ali smo i dalje jedna od zemalja u Evropi koja ima jednu od najnižih stopa obolevanja. Dodala je da u okruženju bukti epidemija, a da iskustvo pokazuje da povoljna epidemiološka situacija može da se promeni za nedelju, dve, pa apeluje na građane da se ponašaju odgovorno i da budu disciplinovani.

Sada je ključni momenat kad možemo da učinimo mnogo, svako od nas može da spreči da se infekcija širi, navela je Kisić Tepavčević.

Od početka školske godine ukupno je registrovano 80 zaraženih đaka – 52 iz osnove i 28 iz srednje. Kod većine se zaražavanje desilo van školske sredine, kaže Kisić Tepavčević. Navodi da su sva deca imala blaže forme bolesti, a neka su bila i bez simptoma, prenosi N1.

U toku prošle nedelje zbog kontakata i propisane mere kućne izolacije 170 đaka nije pohađalo nastavu, navela je.

Istakla je da je važno nošenje maski, a da Krizni štab preporučuje njihovo nošenje i na otvorenom, kada se ne može obezbediti distanca od 1,5 metara između ljudi. Ponovila je da je i dalje na snazi zabrana okupljanja više od 30 ljudi u zatvorenom prostoru, osim kad su u pitanju ustanove kulture, uz posebne mere.

Obavezna izolacija naših građana koji dolaze inostranstva, u ovom trenutku nije potrebna, ali ćemo procenjivati situaciju u zavisnosti od zemlje iz koje dolaze, rekla je epidemiološkinja. Ipak, kad su u pitanju strani državljani, kaže da će biti strožih kriterijuma i da će Srbija proširiti listu zemalja za čije građane je obavezan PCR test u narednom periodu, piše N1.

Ona je izjavila da su najveći problem proslave te da najviše oboljevaju osobe mlađeg i srednje mlađeg uzrasta, koji imaju najviše socijanih kontakata i koji najmanje poštuju preventivne mere. Dodala da se pokazalo ponovo da su najstariji sugrađani i najodgovorniji, a naglasila je da su isto tako odgovorna i školska deca.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan