KRSTONOŠIĆ (DS): Sprečiti usvajanje "tajkunskog" zakona zbog kojeg Novi Sad gubi više desetina miliona evra

KRSTONOŠIĆ (DS): Sprečiti usvajanje "tajkunskog" zakona zbog kojeg Novi Sad gubi više desetina miliona evra

Predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke u Novom Sadu prof. dr Veljko Krstonošić izjavio je danas da će, u slučaju da budu usvojene izmene Zakona o planiranju i izgradnji koje predlaže Vlada Srbije, Novi Sad odmah izgubiti vise desetina miliona evra, a u budućnosti – još i više.

On je podsetio na to da je predloženim izmenama zakona predviđeno da tzv. konverzija zemljišta ubuduće bude besplatna i upozorio da će takvim zakonskim rešenjem najviše biti pogođen Novi Sad u kojem je "nekoliko tajkuna povezanih sa gradskom vlašću i vladajućim režimom već kupilo više preduzeća koja imaju pravo korišćenja na vise hiljada kvadratnih metara zemljišta u nekadašnjim industrijskim i radnim zonama na području grada, a koje su već promenile namenu u stambenu.

Primera radi, samo dve parcele na kojima se nalazilo brodogradilište imaju površinu od četiri hiljade kvadratnih metara, a približno istu površinu imaju i parcele na Futoškom putu na kojim režimski investitori već uveliko pripremaju gradnju stanova i gde je već promenjena namena prostora iz radne zone ili poslovanja u opštegradski centar sa stanovanjem. Ukoliko predloženi zakon stupi na snagu, tajkuni koji su preuzeli propala preduzeća i parcele koje su bile namenjene za radnu zonu i poslovanje dobiće mogućnost da to zemljište bez plaćanja nadoknade pretvore u zemljište za izgradnju stanova i onda za sebe zadrže sav novac koji bi po sadašnjim propisima morali da uplate u budžet grada za troškove konverzije – upozorava Krstonošić.

On podseća da se do sada konverzija zemljišta plaćala 25.000 dinara po kvadratnom metru.

– Ako to pomnožimo sa površinom od 4.000 m2 industrijskog zemljišta na kojem se nalazilo brodogradilište, a koje su tajkuni već preuzeli, onda dolazimo do toga da će Novi Sad u slučaju da zakon bude usvojen odmah ostati bez 100 miliona dinara, samo na zemljištu jednog preduzeća. U budućnosti će ti gubici biti još veći ukoliko dođe do konverzije i ostalog zemljišta u gradu na kojem se nalaze kupljene firme i koje su bile namenjene za radne zone i poslovanje. To je očigledan pokušaj pljačke u režiji aktuelne vlasti koja se mora sprečiti u interesu budućnosti Novog Sada – naglasio je.

Prema Krstonošićevim rečima, predloženi zakon je protivan interesima svake lokalne samouprave i zajednice u Srbiji, ali će najveću štetu naneti Novom Sadu, Beogradu i ostalim velikim gradovima u kojim se intenzivno grade i prodaju stanovi, a u kojim su iz ranijih vremena ostale velike fabričke parcele u urbanim zonama. U Novom Sadu to su Brodogradilište, Novitet, Elektroporcelan, Dnevnik, AMB Grafika...

Tajkuni su takve fabrike kupili po niskim cenama upravo zato što one nisu bile vlasnici (već korisnici) zemljišta, a sada im aktuelna vlast jednim potezom omogućava da vrednost tih parcela dramatično uvećaju i da im pride ostanu milioni evra za troškove konverzije... Aktuelna vlast se potpuno izgubila u svojim kombinacijama i više se ne ustručava da otvoreno radi u korist privatnih interesa, a na štetu građana i države. Ovo je tajkunski zakon koji ne smemo dozvoliti da bude usvojen – poručio je predsednik GrO DS Veljko Krstonošić.

Ukoliko želite da potpišete peticiju u kojoj se zahteva povlačenje predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji iz skupštinske procedure, kliknite OVDE.

Oceni vest:
9
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Ne može Srbin bez otimačine

  pre 301 dan i 2 sata

  Kao i silovanje zamene spoljašnjih jedinica klima, zakoni se izgleda donose da bi sračunato izvukli novac od građana, u ovom slučaju preko licenciranih simpatizerskih frigo firmi,
  prema vladajućoj partiji, tako što bi ovi kad naplate 120 evra za preselenje spoljne jedinice klime uplaćivali kao donaciju 30% na račun dobro poznate nam partije.
  Zato li donosite zakone, u kojima uvek građani moraju nešto da plate?
  - Dok nas ovde upozoravaju na zakone koji se donose radi otimačine javne imovine.

  Oceni komentar:
  0
  7
 • verica

  pre 301 dan i 2 sata

  Gospodine Krstonošiću (DS)
  Sadašnja garnitura vlasti je uglavnom posledica katastrofalnog rada DS.
  Mnogi su glasali "za današnje" jer ste kao "prethodnI" podstali nepodnošljivi.
  A"bivši", "današnji" i "budući" su UPRAVO ONAKVI KAKVI SU IH I BIRALI!!!

  "Tajkuni, Tajkunski zakoni, ..."
  A ko su bili B. Pajtić, Novaković....
  Izgubili ste "vagon" u kompoziciji "tajkunizacije" ...

  Oceni komentar:
  0
  6