Kultura konzumiranja vina nekad i sad

Kultura konzumiranja vina nekad i sad

Vino, kao jedno od najstarijih pića u kojima ljudska vrsta uživa, slavljeno je u pesmama i prisutno u momentima sreće i tuge. Božansko piće asocira na ljubav i užitak, a neizostavno je kada treba zaliti kvalitetan gurmanski zalogaj. Vino je prošlo dug put kroz ljudsku istoriju i neizostavan je saputnik u svim bitnim momentima.

Ljudi su oduvek voleli vino, ali nekada nisu imali na raspolaganju toliko vrsta. Znalo se za crno i belo, pa se pojavio roze i to je bilo dovoljno za prepuštanje hedonizmu. Nije se mnogo vodilo računa o tome koje vino ide uz koje jelo, niti kako se služi, ali čak i tako pojednostavljeno, ostavilo je traga čak i u filozofskim sentencama.


Usavršavajući spravljanje ove savršene tečnosti, dodajući razne druge voćke i začine, današnji vinari su odmakli daleko od onih nekadašnjih: ponudili su nam čitav jedan spektar različitih fenomenalnih sorti vina, od kojih svaka ima svoj specifičan ukus, boju i miris. Nekome je i danas, možda, svejedno koje vino pije, ali ona istančana nepca nesumnjivo će prepoznati idealan buke.

Dakle, današnja ponuda je mnogo veća i raznovrsnija, a sam kvalitet koji pojedini proizvođači postižu dosegao je neslućene visine. Ipak, to ume pomalo i da zbuni ljubitelje vina, ukoliko nisu vrhunski poznavaoci, jer često ne znaju šta da odaberu iz vinske karte ili prodavnice.


Tu na snagu stupa umeće somalijera, koji nauku o vinu drže u malom prstu i savršeno će znati da vam preporuče baš ono vino koje odgovara vašem ukusu. U restoranima u kojima se konzumacija vina skoro pa podrazumeva, to može da podigne uživanje gostiju na viši nivo.

Baš takvu pomoć imaćete kada vino konzumirate u restoranu, kao što je "Korpa deli market i bistro", gde su vam na raspolaganju konobari somelijeri. Ovde se najčešće poručuju paste, salata, morska riba i plodovi mora, stekovi, kao i specijalitet kuće – stara i sveža mesa iz Josper peći sa ćumura pečeno na 350 do 400 stepeni.


Uz svako od ovih, ali i drugih jela koja se služe u prijatnom ambijentu restorana, perfektno se uklapa određena sorta vina. Na primer, začinjena pikantna jela biće još ukusnija sa vinima koja imaju dozu slasti, vina iz barika sjajno će ići uz grilovano meso, dok ćete preporuku nekog od kiseklastih vina dobiti ukoliko jedete pastu sa paradajz sosom. Kada vas uslužuje neko ko se odlično razume u njihovu kombinaciju, onda će svaki zalogaj, zaliven gutljajem dobrog vina, predstavljati neviđeno zadovoljstvo.

Ukoliko, pak, kupujete vino, bilo za uz određenu hranu koju želite da pravite ili kao poklon, zgodno je ako je prodavac dobro upućen u vinske tajne. Zato je kupovina vina u koncept - prodavnici "Korpa deli market i bistro" jednostavna i laka, jer ćete u zavisnosti od želja, potreba i namene dobiti stručne preporuke i savete koje će vam olakšati odabir u neverovatno velikoj i kvalitetnoj ponudi na rafovima ove radnje. Ovde je somelijer prisutan i u radnji, tako da može na licu mesta da vam preporuči šta da kupite, u zavisnosti od prilike i vrste hrane koju ćete pripremati kod kuće.


Ukoliko kupujete i delikatese kojima ova jedinstvena prodavnica obiluje, poput pršuta ili sireva, takođe ćete dobiti savet koje vino uz njih najbolje paše. S obzirom na to da je na raspolaganju preko 700 etiketa vina iz celog sveta, potraga za odgovarajućim biće izazovna, ali nezaboravna.

Danas vino nije samo piće. Potrebno ga je uklopiti u doba dana, hranu, priliku, raspoloženje, društvo... Tada, svaki momenat postaje lepši, prijatniji i opušteniji, a samo takvi trenuci ostaju u sećanju...

Oceni vest:
6
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan