LAFARGE BFC: Poslujemo u skladu sa zakonom i dozvolama koje posedujemo

LAFARGE BFC: Poslujemo u skladu sa zakonom i dozvolama koje posedujemo

Nakon našeg objavljenog teksta “Lafarge BFC ispušta(o) zagađujuće materije preko 200 odsto od dozvoljenog”, dobili smo i odgovor od pomenute fabrike. Podsećamo javnost da smo im pre objavljivanja teksta, kako struka i nalaže uredno poslali pitanja, ali odgovori su stigli tek sad, u vidu reakcije.

Na samom početku pisanog odgovora koje je potpisala Snežana Petrović, menadžer komunikacije Lafarge Srbija navedeno je da je značajno na samom početku naglasiti da Lafarge BFC posluje transparentno i odgovorno, u skladu sa zakonom i dozvolama koje poseduje.

─ Sve vrste merenja se vrše u skladu i na način propisan zakonom, a o rezultatima se obaveštavaju nadležni organi. Rezultati merenja kontrolišu se i kroz inspekcijski nadzor, kako redovan tako i vanredan što je takođe u skladu sa zakonskim propisima. U inspekcijskim nadzorima izvršenim 2016. i 2017. godine nisu bile utvđene nepravilnosti. Inspekcijski nadzor koji smo imali u novembru 2019. godine još uvek nije okončan, a Rešenje sa predloženim merama nakon ovog nadzora nismo dobili, tako da nećemo komentarisati navode iz vašeg teksta koji su u vezi sa tim ─ stoji u odgovoru iz Beočina.

Dalje je navedeno da Lafarge BFC posluje u skladu sa najboljim dostupnim tehnikama za cementnu industriju, da su im dostupna i u primeni sva savremena svetska znanja i rešenja iz ove oblasti poslovanja, te se njihova primena ne razlikuje od primene u drugim zemljama razvijenog sveta.

─ Među malobrojnim smo kompanijama u Srbiji koje poseduju integrisanu dozvolu. Integrisana dozvola ima veliki značaj za našu kompaniju jer je to potvrda da sprovodimo sve mere neophodne za postizanje limita emisija zagađujućih materija, a za građane Beočina da žive u sredini u kojoj je ono svedeno na najmanje moguću meru. U fabrici postoji ukupno 40 izvora emisija (emitera). Svih 40 emitera su u skladu sa zakonom i dozvolom za rad opremljeni propisanom tehnologijom u cilju smanjenja i praćenja emisija. Od ukupnog broja emitera pomenutih 13 predstavljaju dimnjake kotlova na gas koji služe za grejanje kancelarija, a koji kao takvi ne zahtevaju postavljanje filtera. Radi lakšeg razumevanja radi se o istim onim kotlovima koji se u domaćinstvima koriste za grejanje kuća i stanova. Na ovim kotlovima se takođe vrše merenja od strane ovlašćene stručne organizacije, a rezultati se prosleđuju nadležnim organima ─ objašnjavaju iz Lafarge BFC.

Dostavljena nam je i tabela koja prikazuje objedinjene rezultate merenja od ovlašćene stručne organizacije za prethodne tri godine na lokaciji dimnjaka rotacione peći gde se koriste alternativna goriva prema postojećim dozvolama.


─ U Beočinu postoje dve merne stanice za merenje kvaliteta vazduha. Njihov rad je u ingerenciji Agencije za zaštitu životne sredine, a njihova lokacija je izvan kruga fabrike i ona je određena od strane nadležnih organa i stručnih lica. Lafarge BFC nema uticaj na rad ovih mernih stanica, a u našem interesu je da one rade i da rezultati budu dostupni svima, što bi doprinelo smanjenju dezinformacija. Podaci sa merne stanice Beočin centar, su kao i iz drugih gradova koji imaju merne stanice, dnevno dostupni na sajtu Agencije u čijoj su mreži. Ovi podaci pokazuju da je kvalitet vazduha u Beočinu najlošiji u zimskom periodu kada fabrika ne radi, što je slučaj i ove godine kada zbog planiranog zastoja naša postrojenja nisu radila od 9.12.2019, a njihovo pokretanje je planirano u drugoj polovini februara 2020. godine. Kad su u pitanju dioksini i furani oni se formiraju u procesu sagorevanja u temperaturnom opsegu 200–400°C i nisu karakteristični za tehnološki proces proizvodnje cementa, gde su temperature u opsegu 1.500–2.000°C. Granična vrednost propisana zakonom iznosi manje od 0,1 ng/Nm³. Rezultati merenja za 2019. godinu u Lafarge BFC obavljenog od strane eksterne akreditovane kompanije iznose 0,003 ng/Nm³, što je daleko ispod propisanih graničnih vrednosti. Svih prethodnih godina, rezultati svih merenja dioksina i furana su slični prošlogodišnjim odnosno zanemarljivi su u odnosu na dozvoljenu vrednost ─ zaključili su iz Lafarge BFC.

Oceni vest:
3
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Jovan

  pre 1616 dana i 16 sati

  Lafarge posluje po zakonu... Samo što u zavisnosti od količine novca koji pokloni "opštini" taj zakon se menja. Više novca u nečijem džepu,veće zagađenje. Inspekcije nisu nepotkupljive. Teško da su poslednjih 5 godina uložili u filtere.

  Oceni komentar:
  1
  8
 • Mungos

  pre 1614 dana i 22 sata

  Ispasce da Lafarge BFC u stvari preciscava vazduh xD

  Oceni komentar:
  0
  5