Lakše do posla u nemačkim firmama u Srbiji

Lakše do posla u nemačkim firmama u Srbiji

Osnivanje Nemačkog informacionog centra za migracije, stručno obrazovanje i karijeru, zamišljenog kao mesto pravovremenih i valjanih informacija o uslovima i mogućnostima rada u toj zemlji, mnoge je navelo na pomisao da će to samo "pomoći" postojeći odliv mozgova. Međutim, suosnivači i autori ovog projekta, tvrde da zbog toga ne treba preterano strahovati.

Centar će nastojati da olakša zapošljavanje i onima koji posao traže u nemačkim kompanijama koje rade u Srbiji, navode suosnivači i autori ovog projekta.

- Centar je za one koji žele legalno da odu da rade u Nemačku, da na vreme dobiju informaciju pod kojim mogućnostima, kako i na koji način, kako mogu da se obrazuju i kod nas da bi se spremili za rad tamo. Ideja je i da se pomogne svima koji žele da se zaposle u nemačkim firmama u Srbiji – kaže za Tanjug državni sekretar u Ministarstvu za rad Nenad Ivanišević.

Da osnivanje ovog centra ne znači da će sada kvalitetniji i obrazovaniji ljudi odlaziti na rad u Nemačku, uveren je i Srđan Andrijanić iz Nacionalne službe za zapošljavanje, koja je, sa Ministarstvom za rad i Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ), supotpisnik sporazuma o osnivanju ovog Centra.

Andrijanić za Tanjug kaže da rad Centra neće umnogome promeniti dosadašnju sliku, jer su i do sada najčešće odlazili stručni kadrovi, koji su već posedovali odgovarajuće licence.

- Ako pogledamo nekoliko godina unazad, najtraženiji su bili lekari, medicinsko osoblje, sestre i tehničari, a tražili su se i vozači sa odgovarajućim licencama za vožnju tereta, tehnolozi, informatičari... Uglavnom oni koji već imaju dobar nivo znanja – objasnio je Andrijanić.

Otvaranjem Centra zainteresovani će moći da dobiju informacije koji su profili, dodatna znanja i veštine potrebni poslodavcima, a svi koji žele na rad u inostranstvo dobiće precizne informacije o zakonskoj regulativi i moći će da budu potpuno zaštićeni prilikom zasnivanja radnog odnosa u drugim zemljama.

Ivanišević ističe da je nemačka vlada preko GIZ-a odvojila 900.000 evra za ovaj projekat.

Opširnije o ovoj temi pročitajte na sajtu RTS

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan