Lekarski pregledi za srednjoškolce i studente u Novom Sadu

Lekarski pregledi za srednjoškolce i studente u Novom Sadu

Prilikom upisa u stručne škole, ali i na neke od fakulteta, neophodno je obaviti lekarske preglede, kako bi se utvrdilo da li će buduće zanimanje deteta odgovarati njegovom zdravstvenom stanju. Evo gde se oni mogu obaviti, od kakvog su značaja i kako izgledaju.

S obnzirom na to da ove pregledi mogu obaviti u zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika "ST Medicina", razgovarali smo na ovu aktuelnu temu sa Prim. dr sc med. Monikom Papić, specijalistom medicine rada, zaposlenoj u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Zbog čega se obavljaju lekarski pregledi za decu prilikom upisa za škole i fakultete?

– Lekarski pregledi se obavljaju radi utvrđivanja opštih i posebnih zdravstvenih sposobnosti dece, u skladu sa kriterijumima iz Konkursa, na osnovu Odluke o upisu učenika za upis u srednju školu za školsku 2023/2024. godinu (Slgl RS, br 55/13, 101/17,27/18) koju donosi Ministar prosvete. Zdravtsveni uslovi koji moraju biti ispunjeni kod dece koja se upisuju na određene profile zanimanja, proističu zapravo iz zahteva budućeg radnog mesta. Lekarski pregledi se rade prilikom upisa u stručne škole, da bi se utvrdilo da li kandidat poseduje specifične zdravstvene sposobnosti organa ili organskih sistema koji bi pri tom zanimanju imalo posebne odlike ili bi, pak, bilo posebno opterećeno. Ukoliko kandidat ne ispunjava zdravstvene uslove, ne bi mogao obavljati praktičnu nastavu, a u budućnosti svoj posao, jer može ugroziti svoje zdravlje, tuđe zdravlje ili, pak, biti neadekvatan na radnom mestu u svom zanimanju za koje se školovao.


Kako ovi pregledi izgledaju, od čega se sastoje?

– Lekarski pregledi  se obavljaju u zakazanom terminu. Elementi pregleda koje dete treba da obavi zavisi od obrazovnog profila i određuje se u skladu sa Konkursom. Nekada je to samo opšti pregled lekara specijaliste medicine rada, uz potvrdu izabranog lekara o ranijim bolestima, a nekada i ispitivanje sluha, vida, srca, funkcije pluća, koštano-mišićnog sistema i zahteva konsultaciju različitih specijalista, nekada i pregled kod psihologa.


Koju korist deca od njih imaju?

– Korist nije samo puka forma papira koji služi za upis na listu željene srednje škole. Nekada savet u vezi sa zdravljem može biti glavna karika profesionalne orijentacije. Motivacija, sklonost, želja nije uvek i presudna. Nekada nas zdravlje opomene da nešto ne možemo ili ne bismo mogli obavljati ceo radni vek, jer imamo određena ograničenja. Rekla bih da je profesionalna orijentacija koja uključuje lekarske preglede i selekcija, a nekada i neka vrsta diskriminacije. Diskriminacija koja nije u lošoj konotaciji, već smislena da preorijentiše na zanimanja gde bi pojedinac mogao postići svoj maksimum bez teškoća i posebne adaptacije.


Koje su prednosti ako se ovi pregledi obave u "ST Medicini"?

– U "ST Medicini" možete izbeći čekanje u redovima. U slučaju da dete ne ispunjava zdravstvene uslove na smer i školu u koju je primljeno, dobija preporuku za zanimanja koja su bolji izbor za njega i za koje ispunjava zdravstvene uslove. Dugogodišnje iskustvo naših lekara u ovoj oblasti pomoći će u odgovoru na sva pitanja i nedoumice dece i roditelja.


Cene ovih pregleda kreću se od 2.000 do 4.500 dinara.

"ST Medicina" nalazi se na jednoj od najboljih lokacija u gradu, na Bulevaru oslobođenja 79 (pored nekadašnje zgrade “Dnevnika”), sa pristupačnim parkingom. Brojevi telefona su 060 530 7766, 021 215 5680 i 021 215 5681, a više informacija možete pogledati na sajtu Zavoda.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan