Lepe vesti iz "Vodovoda": Prerada vode podignuta na najviši mogući nivo (FOTO)

Lepe vesti iz "Vodovoda": Prerada vode podignuta na najviši mogući nivo (FOTO)

Zvaničan početak rada novih blokova na Pogonu za preradu i distribuciju vode ("Fabrika vode Štrand") slobodno se može nazvati istorijskom prekretnicom u razvoju komunalnog sistema Novog Sada, kaže se u saopštenju JKP "Vodovod i kanalizacija".

Ovim radovima, prerada i kvalitet vode u Novom Sadu podignuti su na maksimalan nivo. Novi tehnološki proces podrazumeva dogradnju već postojeće tehnologije. Ugradnjom filterskih polja sa aktivnim ugljem i ozonizatora mikrobiološka i fizičko-hemijska ispravnost vode u Novom Sadu je podignuta sa najviši mogući nivo.

Novi procesi prerade su tu pre svega da se eliminiše svako potencijalno zagađenje koje eventualno dosadašnji sistem ne bi mogao da reši, i da se sadašnja prerada vode dovede na viši nivo.

Za dogradnju Fabrike vode izdvojeno je nešto više od devet miliona evra. Ova investicija finansirana je kreditom Evropske investicione banke, a celu sumu isplatiće JKP "Vodovod i kanalizacija" u narednih 20 godina.

U januaru su nova postrojenja puštena u probni rad, a u prethodna tri meseca rađeno je podešavanje i kontrola parametara kvaliteta vode, i od danas zvanično sva voda koju ovo komunalno preduzeće isporučuje Novosađanima prolazi preradu i kroz nove delove Fabrike vode.

Novi delovi Fabrike vode neće povećati proizvodnju i preradu vode koja sad iznosi 1.500 litara u sekundi, ali će stabilizovati pritisak u mreži bez obzira na utrošak, pošto je ujedno sagrađen i rezervoar kapaciteta 10.000 kubika vode.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan