Limanski DZ dobio savremen RTG aparat: Kvalitetniji pregled, manje zračenje, kraće čekanje

Limanski DZ dobio savremen RTG aparat: Kvalitetniji pregled, manje zračenje, kraće čekanje

Do sada korišćeni RTG aparti u Domu zdravlja na Limanu biće predati kao poklon zdravstvenim ustanovama u Gračanici i Republici Srpskoj.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Zoltan Horvat svečano su pustili u rad novi RTG aparat u Domu zdravlja, za koji je Grad Novi Sad obezbedio 14 miliona dinara iz budžeta.

- Ovo je deo ciklusa ulaganja u opremanje Doma zdravlja u Novom Sadu, a ovog puta je u pitanju najsavremeniji RTG aparat u ambulanti na Limanu, posle dva nova aparata iste namene koji su u prethodnom periodu instalirani u ambulantama na Novom naselju i u ambulanti  „Jovan Jovanović Zmaj“ u Ulici Zmaj Ognjena Vuka. Naši sugrađani i pacijenti Doma zdravlja sada će imaju imati još efikasniju i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu i preglede, a zaposleni tvrde da se radi o najsavremenijim uređajima koji, ne samo da njima olakšavaju rad, već im omogućavaju da izvrše još kvalitetniji pregled pacijenata. Nema potrebe potencirati kolike se uštede ovim aparatom ostvaruju na raznim poljima, jer je ono što je najvažnije krajnji ishod, odnosno ostvarivanje još bolje zdravstvene zaštite, sa modernim uređajima, za pacijente. Grad će zajedno sa Domom zdravlja nastaviti da sprovodi iskorake u kvalitetu pružanja zdravstevne zaštite i u narednom periodu, a sve u cilju ulaganja u zdravlje naših sugrađana - rekao je gradonačelnik Vučević.

Član Gradskog veća za zdravstvo prof. Dr Zoltan Horvat rekao je da je Gradska uprava za zdravstvo uspešno realizovala tender za nabavku tog aparta i to timski, uz zalaganje gradonačelnika, Gradskog veća, Uprave za zdravstvo i menadžmenta Doma zdravlja, što može samo da posluži kao primer drugim zdravstvenim ustanovama, koji se na štetu pacijenata, konstantno suočavaju sa obaranjem tendera.

- Ovaj RTG aparat koji smo sada nabavili značajno ubrzava rad, jer se mnogo više pacijenata može snimiti, a snimci su daleko kvalitetniji, mogu se obrađivati na licu mesta i nema više slika, tako da je ušteda u filmovima, razvijaču i fiksiru znatna. Čeka nas dalje usavršavanje vezano za postojeće sisteme uređaja za razmenu podataka, prvenstveno sa drugim zdravstvenim ustanovama, zatim sa doktorima koji su i poslali pacijente na snimanje, a radiće se i na jednom novom sistemu gde će doktori moći da dođu do snimka preko mobilnog telefona – rekao je prof. dr Horvat i najavio da će do sada korišćeni RTG aparti u Domu zdravlja na Limanu biti predati kao poklon zdravstvenim ustanovama u Gračanici i Republici Srpskoj, jer iako su tehnološki manje razvijeni, nisu za otpis, a građanima u tim sredinama su neophodni.

Direktor Doma zdravlja Novi Sad dr Veselin Bojat rekao je da se građanima pruža prilika da dijagnostiku sprovode na najsavremenijoj opremi koja postoji u domenu radiologije i da novim RTG aparatom građani dobijaju najbolju uslugu, a ujedno će se zbog brže obrade podataka smanjiti i lista čekanja.

Novi, digitalni RTG aparat daje bolji kvalitet slike, manja je doza zračenja, prilagođen je i za osobe sa posebnim potrebama, postoji mogućnost korigovanja snimaka i mogućnost snimanja više regija istovremeno. Grad Novi Sad je tokom godine, osim ovog, za potrebe Doma zdravlja Novi Sad obezbedio i dva univerzalna digitalna aparata za radiografiju sa digitalnom akvizicijom slike, flet panelom i motorizovanim kretanjem koji se nalaze u ambulanti na Novom naselju i ambulanti  „Jovan Jovanović Zmaj“.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Ivana

  pre 2836 dana i 58 minuta

  Poštovani, zanima me koji Domovi zdravlja u Novom sadu imaju aparat za kolposkopiju?!
  Hvala unapre.
  Srdačan pozdrav.

  Oceni komentar:
  0
  0
 • mojnovisad.com

  pre 2836 dana i 42 minuta

  @Ivana
  Predlažemo da se obratite direktno Službi zdravstvene zaštite žena Doma zdravlja Novi Sad, gde možete dobiti najtačnije informacije - pratite link: http://www.dzns.rs/sluzbe.php?page=3-sluzbe&sluzba=3&objekat=
  Lep pozdrav!

  Oceni komentar:
  0
  0