LIMANSKI PARK: Grad će proveriti bezbednost novog dečjeg igrališta

LIMANSKI PARK: Grad će proveriti bezbednost novog dečjeg igrališta

Gradska uprava će proveriti da li je izvođač radova novog dečijeg igrališta u Limanskom parku sve uradio po bezbednosnim propisima, saznaje 021.rs.

Kako javlja ovaj novosadski medij, u Gradu su, reagujući na primedbe građana da se radovi izvode mimo građevinskih propisa, naveli da je sve u skladu sa zakonima, jer se postavlja "urbani mobilijar". 


Provera bezbednosti dečjeg igrališta će se obaviti nakon pritužbi građana koji su primetili da su nove sprave na igralištu direktno ankerisane ili zašrafljene u tartan podlogu. Novosađani koji su primetili ove propuste su naveli da se čak i uvidom u skice u konkursnoj dokumentaciji za javnu nabavku ovih radova "vidi se da nešto nije kako treba".

- Ako pogledate ljuljašku videćete da su ankeri u nivou tartana a u konkursnoj dokumentaciji se navodi da treba da idu 60 centimetara u zemlju. Takođe, u takozvanoj "penjalici piramidi" ankerne kutije izgledaju plitke i ove sprave deluju zaista nebezbedno – zaključuje stanovnik Limana koji se nepriijatno iznenadio kada je svoju decu doveo u park da se igraju.

Kako su nam objasnili iz Inicijative "Sačuvajmo Liman od betona", u Komunalnoj inspekciji su im rekli da oni nisu nadležni da proveravaju bezbednost igrališta i da je za to u ovoj fazi nadležan "stručni nadzor" koji je to trebalo da učini pre puštanja igrališta u rad. Kako su oni saznali, "stručni nadzor" još nije dao svoje mišljenje a igralište je na raspolaganju deci što, po njima, nije smelo da se dogodi. Iz ove Inicijative se pitaju da li je uopšte moralo da se menja staro igralište kada su imali dve godine da usklade bezbednost sa novim pravilnikom i, ako je već menjano, zašto nije urađeno po poslednjim standardima. Oni su kazali i da su im se neki roditelji žalili da je tartan neravan i da su deca zapinjala za njega. 

LJULJAŠKA NA ŠTRANDU BEZBEDNIJA: Aktivisti Inicijative "Sačuvajmo Liman od betona" su danas obišli igralište na Štrandu koje je bilo u istoj javnoj nabavci i radilo ga je isto preduzeće kao i ono u Limanskom parku. Poslali su nam fotografiju na kojoj se vidi da je ankerisanje na tom mestu bolje urađeno i da su ankeri ispod tartana te se pitaju zašto u oba slučaja nisu ispoštovani standardi. 


Više o (ne)bezbednosti igrališta u Limanskom parku, možete pročitati ovde.  

Izvori: 021.rs i Moj Novi Sad

Oceni vest:
4
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Vladimir

  pre 1339 dana i 12 sati

  Lada će petrovaradin dobiti neko dečije igralište, pogotovo ovaj donji deo petrovaradina kod okretnice i do petrol pumpe i prema Bukovcu.. Deca nemaju igralište od 3 - 5km u krugu.. Igraju se po divljim deponijama, potocima i napuštenim ciglanama dok neko ne nastrada a u gradu na svakom koraku neki teren.. Jel mi nismo ljudi u ovom delu grada zar naša deca nemaju pravo na normalno detinjstvo.. Ni pešačke ni biciklističke staze ni igrališta kao u srednjem veku kao da smo građani trećeg reda.. Sramota

  Oceni komentar:
  0
  1