Lirove mašine Dunavom stižu do Novog Sada

Lirove mašine Dunavom stižu do Novog Sada

Skupština grada je u četvrtak uveče odoborila sadržaj ugovora sa američkom kompanijom “Lir” o otvaranju fabrike za proizvodnju sedišta i elektronskih sistema, gradonačelnik Miloš Vučević ga je potpisao u petak, a prve mašine iz SAD će u Novi Sad stići već početkom februara 2016.

- Sa predstavnicima “Lira” smo postigli dogovor da im izdamo oko 7.000 kvadratnih metara našeg prostora za obuku radnika i probnu proizvodnju. Mašine će do februara do nas biti dopremljene Dunavom - rekao je za “Novosti” Aleksandar Milovančev, direktor Luke “Novi Sad”.

Obuka i probna proizvodnja će se, na početku, odvijati u dve smene sa po 300 radnika, da bi docnije bili prošireni na njih još 900. Paralelno s tim, u radnoj zoni “Sever IV” gradiće se poslovna hala od 28.000 kvadratnih metara, u kojoj će američki gigant iz Detroita (“Lir” u 200 fabrika u 34 zemlje zapošljava 135.000 radnika) biti trajno smešten.

- Prvi korak ka tome je komunalno uređenje dela od otprilike osam hektara radne zone u kojem će hala biti smeštena. Očekujemo da sa nasipanjem peska u tom delu počnemo pre kraja godine - kaže Dejan Mandić, direktor Zavoda za izgradnju grada.

Pored nasipanja zemljišta peskom, biće urađena i kompletna putna infrastruktura, kao i kanalizaciona i vodovodna mreža i elektrifikacija. Sve to bi trebalo da košta oko milijardu dinara i da bude gotovo do proleća 2016.

- Posle toga, počeće gradnja nove hale za “Lir” čiji završetak je predviđen za novembar 2016. godine. Kao i u slučaju komunalnog uređenja prostora na kojem će ona biti, i početku gradnje hale će, razume se, prethoditi tender za izbor izvođača radova - dodaje Mandić.

U isto vreme kada hala bude završena, u Luci će biti okončana i obuka 1.600 radnika koji će se odmah u nju i preseliti. Većina njih će, inače, biti operateri u proizvodnji elektronskih sistema za “Mercedes”, BMV, “Jaguar” i druge svetske gigante u auto-industriji.

Podsetimo, potpisivanju ugovora sa američkom kompanijom prethodila je burna sednica Skupštine grada.

OD ZAKUPA 70.000 EVRA

Nova hala će biti izgrađena sredstvima iz budžeta grada, a za sada se još ne zna koliko tačno će da košta. Ono što se zna jeste da “Liru” neće biti ustupljena besplatno. Amerikanci će, naime, za svaki kvadratni metar mesečno plaćati 2,5 evra, pa će ukupan mesečni zakup za svih 28.000 kvadrata biti 70.000 evra.

POGON POSLE 30 GODINA

Novi Sad je bio industrijski grad sa nizom giganata poput “Pobede”, “Jugoalata”, “Jugodente”, “Albusa”... Oni su zapošljavali po više hiljada radnika, ali ih je divlja tranzicija praktično uništila. “Lirova” fabrika je, opet, prvi veliki proizvodi pogon koji se otvara posle više od 30 godina, pa se to doživljava i kao početak reindustrializacije.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Emir

  pre 2080 dana i 16 sati

  Treba mi posao

  Oceni komentar:
  0
  0