Loši rezultati osmaka na probnom testu, imaju još dva meseca do prijemnog

Loši rezultati osmaka na probnom testu, imaju još dva meseca do prijemnog

Učenici osnovnih škola, polagali su prošle nedelje probni prijemni ispit iz srpskog jezika i matematike, za upis u gimnazije i srednje škole.

Rezultati testova nisu zadovoljavajući, što znači da će u narednih mesec dana morati više da uče, kako bi na zvaničnom prijemnom postigli željene rezultate.

Trema, nefokusiranost na pitanja, ali i činjenica da im je probni test bio prva ozbiljnija prekretnica u školovanju, mogući su razlozi zbog kojih većina đaka nije pokazala zadovoljavajuće rezultate iz srpskog jezika. Ipak, predanim učenjem i disciplinom, u narednih mesec dana, moguće je nadoknaditi propuste, kažu profesori, a prenosi RTV.

- Da obrate pažnju upravo na te pojedinosti u tekstu kao što sam rekla. Da shvate da imaju vremena i više puta da se vrate na tekst i da bi valjalo to da učine i da će im tada odgovori na pitanja biti jasni i da neće biti dileme. Kad je gramatika u pitanju, gramatike na ovim testovima je manje nego prethodnih godina. Kada kažem prethodnih mislim na desetak godina unazad. Gramatika njima ne predstavlja problem, zato što je ona egzaktna – kaže Borislava Cvejanović, profesorka srpskog jezika i književnosti u Elektrotehničkoj škola "Mihajlo Pupin".

Deca čitaju brzo, po takozvanom dijagonalnom principu, gde se upoznaju sa sadržajem, ali ne i sa pojedinostima, zbog čega ne razumeju kontekst zadatka, ili priče na maternjem jeziku. Kada je u pitanju matematika, budućim srednjoškolcima je na probnom ispitu bila najteža geometrija.

- U pitanju je njihova nemogućnost da zamisle kako to geometrijsko telo izgleda i ta njihova vizualizacija predstavljanja samog geometrijskog tela, da na osnovu slike i skice koju će sami nacrtati, izvuku problem koji im je dat u zadatku i da na kraju u stvari reše taj problem koji treba da reše – smatra profesor Ermedin Elezović, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine,  a javlja Radio-televizija Vojvodine.

Prijemni ispiti za buduće srednjoškolce zakazani su za 17, 18. i 19. jun, tokom kojih će deca polagati srpski, matematiku i kombinovani test znanja. Ponoviti pisanje negacije, velikog i malog slova, vežbati matematiku i podsetiti se odgovora iz opšte kulture, najvažnije su stavke za što uspešnije polaganje ispita.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan