LSV: Sto milijardi manje u budžetu Vojvodine nego glavnog grada, Beograd postaje "država za sebe"

LSV: Sto milijardi manje u budžetu Vojvodine nego glavnog grada, Beograd postaje "država za sebe"

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Saša Šućurović zahtevao je od zaštitnika građana Srbije da pokrene postupak protiv svih u političkom sistemu koji su krivi za ogromne razlike u budžetu Grada Beograda u odnosu na Autonomnu pokrajinu Vojvodinu i lokalne samouprave i ocenio da Beograd postaje "država za sebe".

Šućurović je u saopštenju naveo da budžet Grada Beograda za 2023. godinu iznosi 205,5 milijardi dinara, a budžet Vojvodine je gotovo dvostruko manji, odnosno 108,5 milijardi dinara.

Ako se ovi brojevi posmatraju po glavi svakog stanovnika, za svakog građanina Beograda odvaja se više od hiljadu evra godišnje, a za građanina Vojvodine oko 500 evra. Da li to neko poručuje da građani Beograda vrede duplo više od građana Vojvodine – upitao je on.

Dodao je da, pored velikog budžeta, Vlada Srbije iz svoje budžetske rezerve redovno daje "finansijske injekcije" Beogradu.

Tako i ne čude vesti da Beograd svakom detetu poklanja vaučere od 6.000 dinara, najavljuju se besplatni udžbenici, besplatni smeštaj u vrtiću i mnoge druge povlastice o kojima građani ostatka zemlje mogu samo da sanjaju – izjavio je Generalni sekretar LSV-a.

Prema njegovim rečima, kada se uzme u obzir da su zarade u Beogradu za 30 odsto više od prosečnih u Srbiji, jasno je da Beograd postaje "država za sebe, a svemu ostalom je predodređena uloga pustinje".

Srbija krši i svoj Ustav i svoje zakone, a krši i Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi, koju je ratifikovala još 2007. godine. Baš zato očekujemo da zaštitnik građana Pašalić započne proceduru utvrđivanja odgovornosti za ovakvo stanje i da predloži mere koje će ispraviti ovu nepravdu. Života ima i izvan Beograda – kazao je Šućurović.

Oceni vest:
10
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan