LUK SNIŽAVA ŠEĆER U KRVI: Najrasprostranjenije povrće kod Srba spada u najzdravije

LUK SNIŽAVA ŠEĆER U KRVI: Najrasprostranjenije povrće kod Srba spada u najzdravije

Dijabetes je česta, tiha i podmukla bolest, sa kojom se dugo živi uz odgovrajuću terapiju, a naučnici su otkrili da povrće koje je izuzetno zastupljeno u našoj ishrani snižava šečer u krvi za čak 50 odsto.

Dijabetes tipa 2 sve je rasprostranjeniji, a povišen nivo šećera u krvi može da ima ozbiljne posledice na zdravlje. Stručnjaci često otkrivaju namirnice koje snižavaju nivo šećera u krvi, a naučnici su sada otkrili da ga jedno povrće snižava za čak 50 odsto, prenosi portal Zena.blic.rs.

Nalazi, koji su predstavljeni na godišnjem sastanku "The Endocrine Society" u San Dijegu 25. avgusta, otkrili su da luk može "snažno da snizi" visok nivo šećera u krvi i ukupne nivoe holesterola kada se daje uz antidijabetik metformin.

Luk je jeftin i dostupan, a redovno se koristi u ishrani. Ima potencijal za upotrebu u lečenju obolelih od dijabetesa. Luk nema puno kalorija. Međutim, čini se da povećava brzinu metabolizma, time i apetita, što dovodi do povećane konzumacije hrane. Moramo da istražimo mehanizam kojim je luk doveo do smanjenja glukoze u krvi. Još nemamo objašnjenje – rekao je vodeći autor studije Entoni Ojieh sa Univerziteta Delta State.

Činjenica je da su svojstva luka svestrana i vrlo snažna, zbog čega se može uvrstiti među najzdravije namirnice na svetu. Sve vrste luka su lekovite, tako da ne možete da pogrešite sa izborom. Grci su ga često konzumirali jer su verovali da čisti krv od toksina, što je danas potvrđeno mnogim studijama, kao i njegova druga lekovita svojstva.

Među lekovitim svojstvima luka ubraja se i sprečavanje upalnih procesa, zaštita zdravlja srca i krvnih žila, smanjenje rizika od degenerativnih bolesti, poboljšavanje probave, smanjenje širenje virusa, čišćenje krvi od toksina, čuvanje od dijabetesa, poboljšavanje raspoloženja, antibakterijsko i antigljivično delovanje, poboljšavanje apsorpcije nutrijenata iz hrane, kao i zaštita od nastanka raka.

 

Izvor: Zena.blic.rs.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Dijabetičar, prvacima Evrope u hemiji.

  pre 265 dana i 6 sati

  Dobio sam alergiju na luk, od svih hemijskih šajzadi koje ubacuju prilikom uzgoja.
  Probao sam i sa takozvano "prirodno gajenim", samo je stvar manja, ali očigledno da ni taj
  nije gajen bez hemije. Srbi veoma vole zaradu na brzinu i veoma vole upotrebu hemije u uzgoju i voća i povrća. Da se ne lažemo nimalo.
  Ranije nisam imao tih problema i voleo sam luk.
  Sve je otišlo... baš tamo, i svi uzgajivači nas lažu. Kako rade, tako ih Bog i nagradio.
  Svoj skok šećera regulišem kafom. Dok i nje ima.

  Oceni komentar:
  2
  2