MAGNETNA REZONANCA: Pet stvari koje treba da znate o ovom pregledu

MAGNETNA REZONANCA: Pet stvari koje treba da znate o ovom pregledu

Magnetna rezonanca (MRI) je dijagnostička procedura koja se sve više koristi u medicini zbog svoje sposobnosti detaljnog prikaza unutrašnjosti tela bez upotrebe štetnog jonizujućeg zračenja, tj. rendgenskih zraka. Ova tehnika koristi magnetno polje i radio talase koji nemaju negativan uticaj na organizam za stvaranje detaljnih slika organa i tkiva.

Evo pet ključnih stvari koje treba da znate o pregledu magnetnom rezonancom:


Bezbednost i komfor

MRI pregled je potpuno bezbolan i bezbedan. Tokom snimanja, pacijent nije izložen nikakvom štetnom zračenju i pregledi se mogu ponavljati bez ograničenja u skladu sa medicinskim indikacijama, kao i na lični zahtev pacijenta.

Pacijent leži na pokretnom stolu koji se uvodi u aparat sa magnetnim poljem. Važno je ukloniti sve metalne predmete, jer magnet može privući metalne objekte. Osobe sa srčanim pejsmejkerima ili drugim implantatima moraju obavestiti medicinski tim pre pregleda, jer je moguće da dođe do kvara tih uređaja


Trajanje pregleda

Pregledi magnetnom rezonancom obično traju od 30 do 60 minuta, ali to može varirati u zavisnosti od vrste pregleda i oblasti tela koja se analizira. Takođe, noviji MRI aparati poslednje generacije snimaju značajno brže i pregledi mogu trajati i samo 10 do 15 minuta, što značajno doprinosi komforu. Pacijent treba da bude miran tokom snimanja, kako bi se osigurala kvalitetna slika.


Priprema za pregled

U većini slučajeva, nema posebnih zahteva za pripremu pre MRI pregleda. Međutim, pacijenti bi trebalo da budu spremni da odgovore na pitanja o svom zdravstvenom stanju, prethodnim operacijama ili eventualnim metalnim implantatima. U nekim situacijama može biti potrebno da se ograniči unos hrane i pića pre pregleda.


Specifične indikacije

MRI se često koristi za detaljan pregled mozga, kičmene moždine, zglobova, kao i unutrašnjih organa kao što su srce, jetra i bubrezi. Lekari često preporučuju MRI kada su druge dijagnostičke metode, kao što su CT skener, rendgenski snimci ili ultrazvuk, nedovoljni za preciznu dijagnozu. Takođe, pregledi magnetnom rezonancom dobijaju sve više značaja u preventivnim pregledima, u cilju skrininga određenih ozbiljnih patoloških stanja koje se teško otkrivaju u ranoj fazi na drugi način, što može značajno doprineti povoljnijem ishodu lečenja.


Kontraindikacije i alternativni pregledi

Iako je MRI bezbedan za većinu pacijenata, postoji nekoliko kontraindikacija. Osobe sa metalnim implantatima koji nisu MRI kompatibilni ili stranim metalnim predmetima u telu (geleri, metalni opiljci kao posledica ranijih povreda), mogu zahtevati alternativne dijagnostičke metode. U slučaju dilema važno je da se pacijenti konsultuju sa svojim lekarom, kako bi se utvrdilo da li je MRI odgovarajući izbor za njihovo stanje.

MRI je dragoceni alat u medicini koji omogućava preciznu dijagnostiku i planiranje tretmana. Razumevanje osnovnih principa i priprema za ovaj pregled može pomoći pacijentima da se osećaju udobno i sigurno tokom procedura.

Pregled magnetnom rezonancom možete obaviti u dijagnostičkom centru "Life Scan", na Futoškom putu 16 c (ugao Futoškog puta i ulice Stevana Hristića). Tu vas čekaju iskusni radiolozi, najnoviji aparat kojim se pregledi obavljaju kvalitetnije i brže, a cene pregleda su iste ili niže od uobičajenih, o čemu smo već pisali. Podsećamo, jedini u gradu imaju najsavremeniji Simens aparat za magnetnu rezonancu, sa poslednjom tehnologijom softvera DeepResolve, u kojoj se koristi Al veštačka inteligencija. Brojevi telefona na koje možete da zakažete preglede su 021 382 83 83 i 060 50 50 150, a više informacija možete pogledati i na njihovom sajtu.

Oceni vest:
15
11

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Milomir blagojevic

  pre 23 dana i 11 sati

  Cena za pregled glave

  Oceni komentar:
  5
  6
 • Bioshoes

  pre 23 dana i 9 sati

  @Milomir blagojevic
  Dve glave!!

  Oceni komentar:
  2
  1
 • Redakcija

  pre 23 dana i 9 sati

  Milomire, najbolje je da nazovete neki od njihovih brojeva telefona: 021 382 83 83 i 060 50 50 150 i pitate sve što Vas zanima.

  Oceni komentar:
  4
  5