Mali Novosađani se pomamili za napitkom Prime, koji nikako nije za decu

Mali Novosađani se pomamili za napitkom Prime, koji nikako nije za decu

Otkako se nedavno pojavilo u prodaji i u našoj zemlji, energetsko piće Prime postalo je totalni hit kod dece mlađeg osnovnoškolskog uzrasta. Za napitkom koji promoviše popularni američki Jutjuber jagma je i u Novom Sadu, a na udaru su upravo najmlađi.

Ukoliko imate dete koje ide u osnovnu školu, pitajte ga za Prime. Najverovatnije ćete čuti da je totalni hit, "cool", "najbolji",  da ga svi žele i da su oni koji su ga probali glavne face. Velike su šanse i da su vas deca već preklinjala da im kupite ovaj napitak, koji košta čak 1.000 dinara po flašici od pola litre!

Pre nego što se latite novčanika i potražite hit sok (koji uopšte nije sok) na nekoj od benzinskih pumpi (jer su to jedina prodajna mesta), trebalo bi da znate da piće nikako nije preporučljivo deci.

ZBOG ČEGA KLINCI ŽELE PRIME?

Svakako ne treba da čudi što su klinci u Srbiji "odlepili" za ovim pićem, s obzirom na to da su, usled ogromnog interesovanja za njim, rafovi prazni i po celoj Evropi i Americi. Očito je da ne zaostajemo za njima, iako je kod nas cena znatno viša u odnosu na inostranstvo.

Naime, napitak su lansirali među mladima veoma omiljeni Jutjuberi Logan Pol i Olajide Olajinka. Prvopomenuti vrši ogroman uticaj na mlade širom sveta, jer ima više od 24 miliona pratilaca na svom Jutjub kanalu, a takođe se nalazi na zavidnoj poziciji na Forbsovoj listi naplaćenijih Jutjubera. Poseduje bogatstvo vredno čak 245 miliona dolara, a ostvario ga je kroz vlogovanje, glumu i druge projekte, a među kompanijama se priča da je to lik koji je u stanju da proda sve, pa čak i proizvode koji su štetni po zdravlje.


Vlasnik Prime pića je, zapravo, Congo Brands, ali velik deo zarade ide upravo Jutjub ambasadorima, koje deca i mladi prate i veruju im. Dakle, snaga marketinga i ovaj put se pokazala delotvornom, a u ovom slučaju ide toliko daleko da se roditelji na društvenim mrežama žale kako deca bukvalno histerišu da im se kupi i omogući konzumacija napitka koji žele svi njihovi vršnjaci.

ŠTA JE PRIME I ZAŠTO NIJE DOBAR ZA DECU

Ne bi to bilo ništa neobično da na poleđini bočice ovog pića ne stoji, istina veoma sitnim slovima, upozorenje da se ono ne preporučuje osobama mlađim od 18, odnosno 15 godina ili ljudima osetljivim na kofein. Nažalost, ne pogledaju svi roditelji sadržinu onoga što kupuju svojoj deci, pa su mnogi od njih neobavešteni o tome.

Piće postoji u dve varijante: Prime Hidration i Prime Energy. Toliko je popularan, da čim stigne u neki prodajni objekat, odmah plane. Međutim, postoje zemlje u kojima je njegova prodaja zabranjena, a među njima je i Crna Gora.

Takođe, ovo piće nije zdravo ni zbog veštačkih zaslađivača, koji mogu da poremete crevne bakterije i mikrobiom. Prime Hidration takođe sadrži i BCAA, supstance važne za rast mišića, ali u nedovoljnim količinama.

Neki mediji prenose da je piće zabranjeno u nekim školama u Velikoj Britaniji i Australiji, nakon što su pedijatri skrenuli pažnju na moguće zdravstvene probleme za mlađu decu, poput srčanih problema, anksioznosti i digestivnih teskoba.

NOVOTARIJA NIJE ZAOBIŠLA NI NOVOSAĐANE

Po novosadskim osnovnim školama neki učenici se već hvale flašicama ovog soka pa, iako su ga već popili, nastavljaju da nose vodu u njima.

Drugar iz razreda prvi je probao Prime koji je dobio iz inostranstva. Kad ga je doneo u školu, svi su ga molili da im dâ da probaju, pa makar malu količinu, iz čepa – kaže za portal Moj Novi Sad jedna učenica četvrtog razreda.

Fotografisanje sa flašicom ovog pića takođe je uzelo maha, pa ih jedni drugima šalju po Viber grupama, a oni "srećnici" čiji su roditelji dali 1.000 dinara za pola litre tečnosti svakako dobijaju na popularnosti. Takođe, od dece saznajemo i da neki učenici ovo piće kupe, pa preprodaju drugarima po još većoj ceni.

Roditelji potvrđuju da mnoga deca, najčešće uzrasta od 10 do 14 godina, opsesivno traže Prime, ali ima i onih koji su svesni da, kako kažu, nije vredan te cene. Ipak, retko ko od dece i roditelja zna da nije samo visoka cena razlog zašto ga treba izbegavati.

Oceni vest:
21
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Pakle Vajudu

    pre 60 dana i 17 sati

    Nova droga za mase, koka kola im nije vise u modi........

    Oceni komentar:
    3
    30
  • Srbiji možeš uraditi sve

    pre 60 dana i 4 sata

    Majmuni šimpanze, po zoološkim vrtovima, takođe traže Prime.
    Videli od drugih.
    Kad deca otkriju zbog čega je nekom stalo da se pije Prime, biće kasno.

    Oceni komentar:
    2
    30
  • Ma, vole Oni nas?

    pre 59 dana i 6 sati

    Verovatno iza ovog stoji neki program za neplodnost. Kada "struka" bude otkrila, pa kada se "struka" bude usudila da pred svetskim moćnicima iz SZO ipak kaže nešto u javnost - biće veoma kasno za mnoge.
    Svi vidimo da se najbitnije informacije sklanjaju od javnosti,na svetskom nivou.
    A Srbija nema mnogo dece, uz Tik-Tok imaće ih sve manje i manje...
    Nije Tarabić džabe pričao za jednu šljivu.
    Nije važno to što nauka ne razume principe vremena i predviđenih događaja,
    ljudi znaju da se to ostvaruje.

    Oceni komentar:
    0
    5
  • Bane

    pre 58 dana i 5 sati

    Možda bi rešenje za ovu pomamu među decom trebalo tražiti na drugi način.Prvenstveno pojačati kontrolu prodaje maloletnicima - isto kao za cigarete i alkohol...U najmanju ruku to nije etično od strane prodavaca na pumpama ...

    Oceni komentar:
    0
    1