Manifestacije u Novom Sadu koje najviše privlače turiste

Manifestacije u Novom Sadu koje najviše privlače turiste

Centar Vojvodine, ušuškana prestonica kulture, grad Novi Sad može sa punim pravom biti ponosan na izbor kulturnih, muzičkih, gastronomskih i mnogih drugih manifestacija koje se održavaju tokom cele godine. Novi Sad je vešto ukombinovao lepote i mogućnosti grada, zajedno sa tradicijom i savremenim tekovinama organizujući manifestacije koje privlače veliki broj turista.

Bilo da posetite grad tokom zime kada se organizuje doček, ili kada malo otopli, ili se ipak odlučite da dođete tokom letnjih meseci kada je Novi Sad i najposećeniji, nećete ostati bez kvalitetnog sadržaja, koji grad kreira s punom pažnjom. To su prepoznali i posetioci iz inostranstva, pa Novi Sad dodaju kao obaveznu stanicu u svom istraživanju Balkana. 

Evo nekih od najpopularnijih manifestacija koje grad organizuje.

EXIT - muzički festival svetskih razmera u našoj zemlji

Svake godine početkom ili sredinom jula Novi Sad postaje odredište velikog broja domaćih i svetskih muzičkih zvezda, koji nastupaju za publiku iz čitavog regiona ali i Evrope. Tokom četiri dana trajanja festivala na Petrovaradinskoj tvrđavi koju mnogi smatraju jednom od najboljih festivalskih lokacija na svetu,  postavlja se više od 40 bina i festivalskih zona na kojima nastupa preko hiljadu izvođača svake godine. 

Nastao kao studentski društveni pokret 2000. godine, EXIT već dve decenije čini ponosnim Novi Sad, ali i čitavu zemlju. Važi za jedan od najvećih muzičkih festivala u Jugoistočnoj Evropi, i višestruko je nagrađivan za najbolji evropski festival od strane različitih festivalskih udruženja.

Osim različitih žanrova i pravaca u muzici koje ćete moći da čujete, EXIT svake godine kreira i učestvuje u velikom broju društveno odgovornih kampanja, baveći se gorućim temama u društvu, i može se slobodno reći da predstavlja vodeću platformu za kreativne industrije, ne samo u Srbiji, već i u regionu.

Sasvim je jasno da jedna ovakva manifestacija privlači veliki broj turista, te su Novosađani to iskoristili da u periodu trajanja festivala organizuju događaje po čitavom gradu. Mirna vojvođanska prestonica pretvara se u pravu košnicu, punu veselih ljudi željnih dobre zabave.

 

 

Serbia Fashion Week - modni susret na novosadskim pistama

Serbia Fashion Week je jedina oficijalna nedelja mode u Srbiji, a ujedno i najveći modni festival u istočnoj Evropi. Od 2013. godine Novi Sad svake godine postaje centar srpske ali i regionalne modne industrije. Ova svojevrsna promocija srpske mode, aksesoara i tekstilne industrije iz godine u godinu privlači sve više pažnje. 

Za domaće mlade dizajnere događaj poput Serbian Fasion Weeka predstavlja sjajan prostor da naprave svoje prve sigurne korake u velikoj i značajanoj industriji kakva je i modna. Tako svake godine u oktobru sve oči iz sveta mode u našem regionu budu uprte u Novi Sad.

 

 

Cinema City - kultura prikazana na filmskom platnu

Cinema City je međunarodni filmski festival koji se jednom godišnje održava u Novom Sadu. Tokom osam dana Novi Sad se pretvara u grad-festival, s obzirom da se program festivala odvija na deset različitih atraktivnih lokacija u gradu. Festival ima bogat filmski, ali i muzički i akademski program.

Program festivala predstavljen je u tri segmenta: Cinema City filmovi, PRO sekcija i Cinema City muzika. U okviru programa Cinema City filmovi tokom festivala prikaže se više od 100 ostvarenja nezavisne produkcije. Posebna pažnja u okviru filmskog programa usmerena je na promociju mladih filmskih autora iz zemlje, regiona i sveta. 

Tokom decenije postojanja ovaj filmski festival posetilo je više od 2500 značajnih filmskih profesionalaca iz celog sveta, oko 300.000 ljubitelja filma, dok je prikazano 1020 filmova.

Novosadski džez festival - Vojvodina okupana zvukom saksofona

Krajem godine u Novom Sadu se organizuje jedan od najznačajnijih festivala džez muzike u regionu. Reč je o Novosadskom džez festivalu koji je visokim standardima svojih sadržaja, načina pripreme i realizacije zaslužio da bude visoko rangiran na mapi evropskih džez festivala.

Zato i ne čudi što je svake godine željena destinacija najeminentnijih muzičara iz naše zemlje, Evrope i sveta, kao i publike koja sve više pristiže iz inostranstva. Ono što publiika pre svega dolazi da čuje jesu prvenstveno zvuci autroske muzike, koja se tradicionalno predstavlja na festivalu. 

U glavnom programu učestvuju najuspešniji domaći džez ansambli i najuglednija imena svetske džez scene. Festival u svom programu ima i izdavanje knjiga, kompakt diskova i video zapisa.


Ledena šuma - zimska bajka na tlu Novog Sada

“Ledena šuma”  je najmađa među navedenim manifestacijama, ali je  za četiri godine svog postajanja uspela da privuče veliki broj kako Novosađana tako i posetioca širom zemlje, ali i Evrope. “Zimska šuma” se početkom decembra smesti u Dunavski park, gde ostaje do sredine januara. 

Za vreme trajanja manifestacije postavljeno je klizanje, praznični zimski market poput popularnijih zimskih marketa u gradovima širom Evrope, sve praćeno kulturnim i muzičkim programom koje organizuje grad. 

Bilo da želite da uz kuvano vino uživate u romantičnoj atmosferi mirne vojvođanske prestonice, da pogledate film na otvorenom, ili želite da dočekate jutro na Petrovaradinskoj tvrđavi uz ritmove omiljene muzike, Novi Sad će uspeti da ispuni sva vaša očekivanja.

Oceni vest:
2
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • sasa

  pre 1607 dana i 17 sati

  ove menifestacije možda privlače domaće turiste ali strance zanimaju centar, tvrđava i građevine a ne festivali

  Oceni komentar:
  0
  1