Manje dece u novosadskim vrtićima i školama

Manje dece u novosadskim vrtićima i školama

U mnogim novosadskim školama u petak je bilo manje učenika nego inače, što je verovatno posledica odluke roditelja da decu ne šalju na nastavu zbog pojave virusa korona, saznaje 021.rs.

Za sada nema nijednog potvđenog slučaja oboljevanja dece, ali se više đaka i nastavnog osoblja nalazi u izolaciji zbog mogućnosti da su bili u kontaktu sa nekim od obolelih. Načelnik Školske uprave Jovan Vukčević za 021.rs je kazao da još uvek nema preciznih podataka za sve škole, jer je u toku i popodnevna smena, ali da je primetno da je došlo do određenog smanjenja broja učenika.

U odnosu na četvrtak i ranije dane, prema podacima o prisutnosti u školama, vidi se da je u petak došlo do smanjenja broja učenika, ali ti podaci ne govore o velikom broju izostanaka – naveo je Vukčević.

Da mnogi roditelji nisu dozvolili deci da idu u školu, za 021.rs su nezvanično potvrdili i iz škola, kao i pojedini roditelji koji su posvedočili da skoro nema odeljenja gde bar neko dete nije nedostajalo i da se videlo da je odsutno od trećine, pa i do polovine razreda i više. Na primer, u Gimnaziji "Isidora Sekulić", pojavilo se u nekim odeljenjima po tek desetak učenika, a nedostajalo je po 20 do 25 učenika.

Podaci do kojih je došao 021.rs govore i da je došlo i do smanjenja broja dece u novosadskim vrtićima.

Roditelji su počeli i da se organizuju na društvenim mrežama te je, na primer na Fejsbuku napravljena grupa "Zatvoriti vrtiće, škole, fakultete dok traje pandemija korona virusa" u kojoj članovi razmenjuju iskustva i informacije u vezi sa nastavom u Srbiji i drugim državama a neki građani su pokrenuli i peticije za zatvaranje obrazovnih ustanova.

Podsećamo, premijerka Ana Brnabić je danas izjavila da je struka saglasna u tome da se obrazovne ustanove ne zatvaraju ali da testiraju nastavu na daljinu.

NAJAVA ONLAJN NASTAVE: Neki mediji su danas objavili da u određenim školama u Srbiji nije bilo nastave jer se nije pojavio dovoljan broj učenika dok privatna škola "Ruđer Bošković" u Beogradu, u kojoj je ministar prosvete Mladen Šarčević nekada bio direktor, u ponedeljak, 16. marta počinje da sprovodi online nastavu za svoje učenike. Šarčević je za BIRN izjavio da je to tačno ali da to nije u suprotnosti sa preporukama Vlade Srbije, prenosi N1.

Kada budemo uskoro pustili online sistem nastave za sve škole u Srbiji onda mi niko neće čestitati na tome – kaže Šarčević i dodaje da je svestan da i sada puno roditelja ne pušta decu u školu zbog straha od širenja korona virusa i da se to sve beleži, javlja N1.

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan