Marina Stojković, fitnes trener i blogerka: Kako do bolje, srećnije, zdravije i zadovoljnije verzije sebe

Marina Stojković, fitnes trener i blogerka: Kako do bolje, srećnije, zdravije i zadovoljnije verzije sebe

"Savremeni čovek mora da odgovori na mnoge izazove, a nekako u toj brzoj traci zaboravi na sebe. Ne ulažemo dovoljno u svoje psihofizičko zdravlje, ne bavimo se sopstvenim željama dok težimo da zadovoljimo standarde koje nam nameće društvo i vreme u kom živimo. Ako bismo samo na trenutak usporili sigurna sam da bismo i na trenutak zastali – zastali da udahnemo, da oživimo."

Tim rečima razgovor za naš portal počinje Marina Stojković, sertifikovani trener, onlajn fitnes savetnica i food bloggerka, a u redovima koji slede ova 39-godišnja Novosađanka će vas, između ostalog, posavetovati kako da zdravim načinom života i pravilnom ishranom pregurate vrele letnje mesece.

 


Šta sve obuhvata ono što ti radiš, šta je onlajn savetovanje?

– Pomažem ženama da se uz jednostavne, ukusne i zdrave obroke i recepte kao i vežbe kod kuće osećaju dobro i izgledaju još bolje. Ja sam onlajn fitnes savetnik i radim onlajn programe ishrane i treninga sa ženama i devojkama iz Srbije i regiona.


Nakoji način si organizovala svoj rad?
 

– Pre početka saradnje na mejl šaljem upitnik od petnaestak pitanja kako bih se upoznala sa navikama i načinom ishrane i izazovima koje klijenktinja ima. Posle toga u skladu sa odgovorima pravim, u zavisnosti od izabranog menija, program od tri dana, tri nedelje ili pet nedelja. Uz svakodnevnu podršku, savete i razmenjivanje poruka putem Vibera ili What’s Upa – rezultati su zagarantovani. Navike stvaramo za 21 dan, a lifestyle se gradi posle tri meseca. Zato se posle završenog programa družimo još tri meseca kako bih bila sigurna da svaka od njih nastavlja istim putem, ka boljoj, srećnijoj, zdravijoj i zadovoljnijoj verziji sebe.


Da li stil života uslovljava način ishrane?

– Svako sebi može da priušti, makar jednom dnevno, da napravi sam svoj obrok. Ako ste zbog obaveza odsutni veći deo dana, napravite obrok za poneti, koji može biti jednostavan, ukusan i nutritivno bogat. Na mom Instagram profilu postoji preko 700 ideja za svih pet obroka (tri glavna i dve užine), a cena po obroku je u proseku oko 50 do 180 dinara.

 

PREVARITE NAVIKU: "Ono što devojke i žene na početku koči je navika. Navika da, dok su na poslu, kada imaju pauzu za ručak, trknu do pekare uzmu burek, picu ili nešto s nogu. Većina poslova je sedećeg tipa, i sa takvom ishranom kilogrami krenu polako gore, kao i rizik za oboljevanje od raznih bolesti. Ohrabrujuće je to što navike koje nam ne služe možemo menjati. I to je sjajna stvar. Kad jednom ili dvaput napravite sebi obrok za poneti, i to počnete da praktikujete makar dva do tri puta nedeljno, uradićete veliku uslugu svom telu jer sa kvaltetnijim obrokom i vi ćete se osećati dobro" – navodi naša sagovornica.

 
Na šta treba obraditi pažnju u toku letnjih meseci? 

–  Zbog vrućina i povećanog znojenja potrebno je posebno obratiti pažnju na dovoljnu hidrataciju. Kod žena je, u proseku, na 25kg telesne težine potrebno popiti oko litar vode dnevno, što znači da ženi prosečne težine treba minimum dva litra vode, zato pre nego što posegnete za nekom grickalicom proverite da niste možda žedne. Popite veliku čašu vode i ako posle pola sata osetite glad, pojedite nešto kvalitetno. Neka vam obroci budu lagani, sa puno svežeg voća i povrća. Nema potrebe da se odričete poslastica jer uz jednostavne recepte možete uvek sebi napraviti laganu i osvežavajuću užinu. Ukoliko niste ljubitelj punih sala i teretane, brza šetnja od 30-ak minuta ujutro ili predveče, par trbušnjaka, čučnjeva i vežbi za leđa kod kuće sa svakodnevnim istezanjem, učiniće da se već posle par dana osećate mnogo bolje.


Kako da održimo formu i režim ishrane tokom putovanja i u vreme letnjih odmora?
 

– Izbegavati teška začinjena jela, a dati prednost svežim laganim letnjim salatama, voću, povrću, ceđenim sokovima. Što više vremena provoditi napolju i u prirodi. Trčanje, vožnja bicikla i plivanje su sjajne aktivnosti koje možete raditi tokom leta, bez obzira da li ste na moru, planini ili kod kuće.

Koje je idealno vreme za trening tokom letnjih meseci? 

– Idealno vreme za trening, bez obzira koje je godišnje doba, jeste UVEK. Smatram da je svaki trening bolji od onog koji nije urađen.Naravno da nećete ići na trčanje u podne ili vežbati odmah posle obroka, ali svako vreme posvećeno radu na sebi je pravo. Ukoliko postoji mogućnost da možete sebi da priuštite da ustanete 15-ak minuta ranije, predlažem da tada i vežbate. Jutarnjim vežbanjem ubrzavamo metabolizam i podižemo energiju. Osećamo se puni elana, mnogo bolje raspoloženi, a tako započet dan ima dobru osnovu da postane sjajan. Sve polazi od nas samih.

 


Razgovarala:
Maja Brzak Dutina
Foto: Vasilije Bajilov, Facebook/Marina Bodyfit

Oceni vest:
10
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan