Maska koja otkriva sve viruse u telu, pronalazak profesora sa FTN-a

Maska koja otkriva sve viruse u telu, pronalazak profesora sa FTN-a

Profesor Goran Stojanović sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu uspeo je da sa svojim naučnim timom dođe do neverovatnog pronalaska.

Reč je o zaštitnoj maski koja otkriva sve viruse u telu, što u budućnosti može znatno pomoći lekarima pri donošenju prave dijagnoze kod pacijenta. Maska pruža i neverovatnu zaštitu od korona virusa.
Izum profesora  Gorana Stojanovića nastao je kao inovativno rešenje u primeni elektronike na tekstilu, prenosi RTV.

Mikročipovi u maskama načinjeni su od posebnih metalnih niti, a pored zaštite od virusa maske nude niz raznih mogućnosti, koje su od velike važnosti za dijagnostiku zdravlja čoveka. Uz pomoć maske, mogu se otkriti bolesti kao što su kandida i heliko bakterija.

Kada je počela epidemija koronavirusa, onda smo oko nas i mi sami nosili maske i rodila se ideja da maske ne moraju samo da služe za zaštitu od prenosa virusa nego da im dodelimo neke nove funkcije − kaže Stojanović.

Njihov izum oduševio je brojne naučne krugove. Ali kako zapravo ta maska funkcioniše?

Maska funksioniše vrlo jednostavno. Sve što treba da uradite je da stavite masku na lice i uz pomoć senzora koji se nalaze na njoj mogu se detektovati svi virusi i bakterije, i na osnovu toga može se doneti prava dijagnoza koja vam može pomoći u lečenju vaše bolesti − dodao je Stojanović.

Maska je dizajnirana tako da služi za višekratnu upotrebu, a mikročip u njoj može da izdrži do šest pranja u veš mašini. Na osnovu vlažnosti našeg disanja ona može da otkrije neke bolesti, koje su u još ranoj fazi.

Ovde upravo vidimo da tokom našeg govora dolazi do promene vlažnosti vazduha u masci čime dolazi do promene i kapacitivnosti. I recimo dugoročno ova maska može da uhvati naš ritam disanja − rekao je Mitar Simić sa Fakulteta Tehničkih nauka.

Cena ovakve maske bila bi samo 15 posto skuplja od onih koje trenutno imamo u prodaji. Uz pomoć nje, vaše zdravstveno stanje možete pratiti i u kućnim uslovima.

Svako od naše šire populacije može da iskoristi ovu našu masku i uz dodatak jedne naše male elektronike može da to poveže u kućnim uslovima na svoj laptop ili mobilni telefon, bežično naravno, i može da beleži stanje praktično kroz disanje kapaciteta pluća − kaže je Stojanović.

Profesor Stojanović i njegov tim imaju tri priznata patenta i desetine naučnih radova objavljenih u poznatim svetskim časopisima. Ipak glavni cilj ovog projekta je proizvodnja i masovna prodaja po niskim cenama, jer  ovi proizvodi mogu da budu od velike pomoći u otkrivanju prvih simptoma bolesti.

Oceni vest:
33
6

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • NV

  pre 793 dana i 21 sat

  Bravo Svaka cast ovim profesorima.E takvih ljudi treba da budu na celu Srbije a ne sarlatani koji nemaju nikakvog znanje u bilo kojoj oblasti a ni radnog staza osim u politici-stranci politickoj!!!!

  Oceni komentar:
  5
  52
 • IZNOGUD

  pre 793 dana i 18 sati

  Ako je tako kao u clanku...onda celoj ekipi dubok naklon i zahvalnost...!

  Oceni komentar:
  4
  37
 • Malo realnije, molim

  pre 793 dana i 17 sati

  Pohvale za ideju, ali nemojmo se zanositi po običaju, maska jednostavno detektuje promene kvaliteta disanja, pa se na osnovu toga pretpostavlja zaraženost i bolest.

  Dakle, jednako kao i narukvice koje svetlošću detektuju promene u krvnim sudovima ruke i na osnovu toga nam daju ritam srca, pritisak i kiseonik u krvi, ova maska samo detektuje promene vazduha koji pluća izbacuju.
  To nam ne garantuje detekciju virusa, bakterija ili bilo čega!
  Može čovek da se zadiše uz stepenice i softver će reći crveno - vi ste se razboleli.

  Korak napred jeste i ideja jeste odlična, jer se zasniva na ocenama disanja koje su prosečne i polazne - pa poredi kasnija disanja koja mogu da ukažu na moguću bolest.
  Ali, detekcija virusa na senzoru koji je milion puta veći od njih, nemojte da se igramo nauke!

  Oceni komentar:
  12
  18
 • Čiča Toma

  pre 793 dana i 8 sati

  To jednostavno ne može biti istina:
  Hoćemo uporednu elektronsku mikroskopiju i spektralnu analizu.

  Oceni komentar:
  3
  8
 • Milan

  pre 792 dana i 7 sati

  Gdje je prezentacijski video?

  Oceni komentar:
  0
  1